v

Backlight ´14 tuo kansainvälistä valokuvataidetta Tampereelle

TIEDOTE 14.07.2014

 

Backlight ´14 tuo kansainvälistä valokuvataidetta Tampereelle

Useat valokuvanäyttelyt avautuvat 6. syyskuuta 2014

 

 

Backlight-valokuvafestivaali tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden tutustua kansainväliseen nykyvalokuvaan ja sen eri ulottuvuuksiin. Festivaalin päätapahtumat sijoittuvat syyskuun alkuun, mutta näyttelyt jatkuvat koko syyskuun ajan ja osin jopa vuoden vaihteeseen asti.

 

Tampereella ja Valkeakoskella: Holding Cohesion / Ylläpitävät voimat

 

Tapahtuman järjestäjä Valokuvakeskus Nykyaika ry on onnistunut vakiinnuttamaan triennaalin Suomen suurimmaksi kansainväliseksi valokuvataiteen tapahtumaksi. Festivaali herätti tänäkin vuonna laajasti kiinnostusta maailmalla. Taiteilijahakuun tuli kaikkiaan 840 hakemusta yli 70 maasta. Kansainvälinen jury valitsi mukaan 25 taiteilijaa; Suomesta ovat esillä Aino Salmi TR1 Taidehallin näyttelyssä sekä Pekka Niittyvirta, Annika Dahlsten ja Markku Laakso Voipaalan taidekeskuksessa.

 

Näyttelykokonaisuus tuo eteemme erilaisia yhteisöjä ja rinnakkaisia maailmoja, tarjoten katsojalle pohdittavaa globaalista talouskasvusta ja ideologioista. Esimerkiksi uruguaylaisen Federico Estolin Treasure Island -sarja pohtii Caymansaarten muuttumista merirosvojen turvasatamasta yhdeksi maailman viidenneksi suurimmaksi finanssikeskukseksi. Ideologian vaikutuksia todellisuuteen tarjoaa muun muassa espanjalainen Oriol Segon Torra, joka on kuvannut unkarilaislasten tottelevaisuutta ja kuuliaisuutta maanpuolustusleirillä. Myös Kristin Capp päästää katsojat suljettuun elinpiiriin: 1500-luvulta juontuva uskonnollinen hutteriittiyhteisö elää Kanadan ja Yhdysvaltojen länsiosissa. Työn tematiikkaa nähdään useissa teoksissa. Bangladeshilainen A. M. Ahad on kuvannut kotikaupungissaan tapahtunutta historian tuhoisinta vaateteollisuuden onnettomuutta, kun taas Andreas Meichsnerin kuvat kurkistavat saksalaiseen tuoteturvallisuuden testauslaitokseen.

 

 

Tampereen taidemuseossa: Shared Reality / Jaettu todellisuus

 

Tampereen taidemuseossa nähdään viiden taiteilijan kutsunäyttely Jaettu todellisuus 6.9.2014–4.1.2015. Näiden Lähi-Idän alueella toimivien tai sieltä lähtöisin olevien valokuvataiteilijoiden teoksia ei ole ennen esitelty Suomessa. Taiteilijat kuvaavat erilaisten yhteisöjen arkea ja elämää sodan keskellä tai sen jälkimainingeissa löytäen jopa humoristisia piirteitä.

 

Laura El-Tantawyn sarja In the Shadow of the Pyramids kertoo omakohtaisesti uuden identiteetin etsinnästä Mubarakin jälkeisessä Egyptissä, taiteilijan kotimaassa ja arabimaailman väestörikkaimmassa valtiossa. Hän tutkii ihmisten pakottavaa psykososiaalista tarvetta nousta vastarintaan ja muuttaa yhteiskuntaa sekä sitä, miten muutoksen myötä yhteisö voi kokea kollektiivista ylpeyttä ja omanarvontuntoa. Marokkolainen valokuvaaja Lalla Essaydin esteettiset kuvat käsittelevät nykypäivän arabinaisten elämää subjektiivisesti ja antavat äänen naisen kokemuksille ja tuntemuksille. Jordanialaissyntyinen taiteilija ja vastikään World Press Awardilla palkittu Tanya Habjouqa asuu nykyään Itä-Jerusalemissa. Hän käsittelee erittäin tulenarkoja ja kiistanalaisia aiheita – miehitystä ja alistamista. Pavel Wolberg ja Gohar Dashti ovat näyttelyn ei-arabitaustaisia taiteilijoita. Heidän työnsä haastavat käsityksiämme valokuvan mukautuvuudesta; Pavel pyrkii oman yhteiskuntansa ihon alle yrittäen jäljittää ja haastaa rajaa, joka kulkee tuttuuden ja joukkoon kuulumisen välillä. Gohar taas viittaa kahdeksan vuotta kestäneeseen Irakin ja Iranin sotaan, ja siihen miten konflikti edelleen varjostaa iranilaisten toiveita rauhallisesta elämästä.

 

 

Tutustu taiteilijoihin: www.backlight.fi/artists                    Tutustu näyttelyihin: www.backlight.fi/exhibitions

 


HOLDING COHESION -NÄYTTELYT

 

TR1 Taidehalli                                                                  

6.9.5.10.2014

Taiteilijat:
AHAD A.M. (Bangladesh)
BASTIAN Jasper (Saksa)
CAPP Kristin (USA/Namibia)
DVIR Natan (Israel/USA)
EBRAHIMI Saladin (Iran)
ECHEVERRIA Alinka (Iso-Britannia/Meksiko)
ESTOL Federico (Uruguay)
FABRICIUS Anna (Unkari)
GATTONI Matilde (Italia/Ranska)
MEICHSNER Andreas (Saksa)
MISTAL Katerina (Ruotsi)
MOUNIER Nadia (Egypti)
SALMI Aino (Suomi)
SEGON TORRA Oriol (Espanja)
VAN de VELDE Reginald (Belgia)

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski                                 

6.9.16.11.2014

Taiteilijat:
ALVAREZ DIESTRO Manuel (Espanja/Iso-Britannia)
DAHLSTEN  Annika & LAAKSO Markku (Suomi)
GREEN Pak (Korea)
KIATSIRIKAJORN Lek (Thaimaa)
NIITTYVIRTA Pekka (Suomi)

Galleria Ronga                                                                 

30.8.18.9.2014

Taiteilijat:
KERN Corinna (Saksa/Etelä-Afrikka)
PENSO Alessandro (Italia)

Galleria Koppelo                                                                  

1.9.27.9.2014

Taiteilija:
PACHECO Georges (Ranska)

Julkinen tila/ sähköjakokaapit Tampereen keskustassa                                

1.9.2014 alkaen

Taiteilija:
ZBIERSKI Piotr (Puola)

 

Avoimesta hausta taiteilijavalinnat teki nelihenkinen kansainvälinen jury, jonka jäseniä olivat Tuula Alajoki (Tampere), Miha Colner (Slovenia), Anahita Ghabaian Etehadieh (Iran), Issa Touma (Syyria). Näyttelyt tuottaa Valokuvakeskus Nykyaika ry.

 

SHARED REALITY / JAETTU TODELLISUUS

 

Tampereen taidemuseo                                                                  

6.9.2014 – 4.1.2015

 

Taiteilijat:
Gohar Dashti (s. 1980) on valokuvataiteilija, joka kuvaa sosiaalisia aiheita historiallisin ja kulttuurisin viittauksin nykyaikaiseen yhteiskuntaan. Dashti asuu ja työskentelee Teheranissa, Iranissa.

 

Laura El-Tantawy (s. 1980) on egyptiläinen valokuvaaja, joka asuu Kairossa ja Lontoossa. Hän aloitti uransa lehtikuvaajana USA:ssa ja ryhtyi freelanceriksi. v. 2006. Hänellä on kaksoistutkinto journalismista ja politiikasta Georgian yliopistosta USA:sta.

Lalla Essaydi (s. 1956) tutkii valokuvan keinoin naiskuvaa islamilaisessa yhteiskunnassa. Essaydi on kasvanut Marokossa ja viettänyt useita vuosia Saudi-Arabiassa. Perinteinen islamilainen elämä on olennainen osa hänen identiteettiään huolimatta eurooppalaisesta ja amerikkalaisesta koulutuksesta.  Essaydi asuu New Yorkissa, USA:ssa.

 

Tanya Habjouqa (s. 1975) on Lähi-Idässä toimivan naisten kuvakollektiivi Rawiyan perustajajäseniä. Habjouqa on työskennellyt etulinjassa Irakissa, Libanonissa, Darfurissa ja Gazan alueella. Hänen teoksensa Occupied Pleasures palkittiin World Press Awardin sarjassa Daily Life Stories 2014. Tanya on tunnettu kyvyistään kuvata herkällä otteella sukupuoleen, ihmisoikeuksiin ja yleensä yhteiskunnallisiin ongelmiin liittyviä kysymyksiä Lähi-Idässä.

 

Pavel Wolberg (s. 1966) on viime vuosina työskennellyt eri projektien parissa Israelissa, entisen Neuvostoliiton alueella sekä Etiopiassa. Aiemmin hän toimi vapaana kuvajournalistina sekä eurooppalaisen kuvatoimiston kuvaajana. Wolberg asuu ja työskentelee Tel-Avivissa, Israelissa.

 

Jaettu todellisuus on kutsunäyttely, jonka on kuratoinut Tuula Alajoki (Backlight ´14). Näyttelyn tuottaa Tampereen taidemuseo.

 

 

MUUT YHTEISNÄYTTELYT

 

TR1 Taidehalli (Vooninki-sali)                                

2.9. – 21.9.2014

Ainoana Suomessa Backlightilla on ilo esitellä The Paris Photo–Aperture Foundation PhotoBook Awards palkittuja valokuvakirjoja ja harvinaisempia painoksia valokuvakirjoista. Tampereelle teoksia tulee kilpailun 30 finalistilta sekä voittajilta Rosângela Rennó sekä Óscar Monzón. Näyttely järjestetään yhteistyössä Aperture Foundation (New York) ja Paris Photo (Ranska) kanssa.

 

Galleria Emil, studio                                                                  

6.9.28.9.2014

Voimaa, yhdessä -näyttelyyn Sara Hildén –akatemian oppilaat ovat kuvanneet itselleen tärkeitä ihmisiä, tukijoukkoaan, tsemppaajia. Kenialaiset lapset nauttivat kuvattavana olemisesta suomalais-kenialaisessa taidekasvatusprojektissa. Yhteistyössä Sara Hildén –akatemian kanssa.

 

Galleria Rajatila                                                                  

13.9.30.9.2014

Persistency -näyttelyn ovat kuratoineet  Ábel Szalontai ja Gábor Arion Kudász. Näyttely tuotetaan yhteistyössä Budapestin taidekorkeakoulun kanssa.

 

Taidekeskus Mältinranta                                                                  

13.9. 30.9.2014

Subjectivity  -näyttelyn on kuratoinut Clare Gallagher, joka otti osaa Backlight-residenssiin vuonna 2013. Belfastin taidekoulun valokuvausosastolta valmistuneiden ja siellä opiskelevien näyttely uskomusten ja kerronnallisuuden mekanismeista yhteenkuuluvuuden rakenteissa ja  murroksessa. Näyttely tuotetaan yhteistyössä Belfastin taidekoulun (Ulsterin yliopisto) kanssa.

 

Tehdas 108, Tehdassaari, Nokia                                 

13.9. 30.9.2014

Nokialla nähdään videoteoksia: Backlight ´14 Video Factoryn kuraattoreina ovat kuvataiteilijat Jarno Vesala ja Katri Mononen. Näyttelyn tuottavat yhteistyössä Tehdassaaren Tuki ry ja Backlight ´14.

 

Julkinen tila

Tampereen ammattikorkeakoulun kansainvälinen INTAC-projekti tuottaa yhteistyössä Backlightin kanssa valokuva- ja videoteoksia sekä pop-up -näyttelyn kaupunkitiloihin, puistoihin, liiketiloihin, rautatieasemalle ja kaupungin virastotalolle.

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin

* * *

 

Backlight ´14 -valokuvatapahtumaan kuuluu laaja Symposium-ohjelmisto, josta yleisölle avoimia tilaisuuksia ovat muun muassa

 

Festivaaliklubi Telakalla                                                                 

6.9.2014

Dj:nä tunnelmaa luo tamperelainen Janne Laurila. Telakalla koko illan valokuvascreeningejä. Mahdollisuus nähdä muun muassa kuvia kansainvälisiltä valokuvafestivaaleilta, joita ei muutoin Suomessa näe.

Studia Generalia Tampereen yliopistolla

8.9.9.2014

Yhteistyössä Tampereen Yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikön (CMT) sekä Rauhan-­ ja konfliktintutkimuskeskuksen (Tapri) kanssa toteutetaan avoin seminaari. Ohjelma tarkentuu syyskuuhun mennessä.

 

Screening Niagarassa                                                                  

10.9.2014

Elokuvateatteri Niagarassa pohditaan kuinka valokuvalla voi vaikuttaa yhteiskuntaan ja mitä on valokuvan poliittisuus. Ohjelmassa on innostavaa keskustelua ryhmissä ja suuremmalla joukolla sekä valokuvascreeningejä. Kaikille avoin tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Poliittisen valokuvan festivaalin kanssa.

 

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin

* * * *

 

 

 

Valokuvakeskus Nykyaikaa Backlight -valokuvatapahtuman järjestämisessä rahoittavat Valtion valokuvataidetoimikunta, Tampereen kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Pirkanmaan kulttuurirahasto, Visuaalisen taiteen keskus Frame, sekä eri maiden suurlähetystöt ja kulttuuri-instituutit.

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja:

Valokuvakeskus Nykyaika

Backlight projektipäällikkö Tuula Alajoki, puh. 050 557 9960, tuula.alajoki (at) backlight.fi

Toiminnanjohtaja Irma Puttonen puh. 040 756 9796, irma.puttonen (at) backlight.fi