v

Kevään 2016 näyttelyt

Kevään 2016 näyttelyt ovat:

TAMMIKUU
Lasse Lecklin: Expedition

© Lasse Lecklin_ Adventtoppen, sarjasta Covering, 2014.

Lasse Lecklin: Adventtoppen, sarjasta Covering, 2014.

9.-31.1.2016
Tammikuussa avataan Nykyajan kellarikerroksen näyttelytilat: sekä katutason että kellarin gallerissa on esillä helsinkiläisen valokuvaaja Lasse Lecklinin (s. 1982) Expedition, joissa tutkimusmatkaillaan pohjoisen arktisille alueille. Hän kuvasi näyttelyn teokset kahden vuoden aikana Suomen ja Norjan Lapissa sekä Huippuvuorilla. Valokuvasarjojen ja videoteosten kantava teema on ihmisen ja luonnon suhde. Ihmisellä on tarve mitata ja tutkia, ihailla ja ymmärtää luontoa. Leckliniä kiinnostavat ihmisen jäljet luonnossa ja ihmisen toiminnan vaikutus ympäristöön.

 

 

 

 

 

Sanna Krook: Lyyli. 2014

Sanna Krook: Lyyli. 2014

HELMIKUU
Sanna Krook ja Ulla-Maija Louhela: Lähiötarinoita
Lauri Eriksson: 22 tapausta asunnottomuudesta
6. − 28.2.2016
Helmikuussa paneudutaan asumiseen ja sen yhteiskunnallisiin kysymyksiin kahdessa näyttelyssä:

Katutason galleriassa valokuvaaja Sanna Krookin ja KM, tutkija Ulla-Maija Louhelan näyttelyssä yhdistyy valokuvataide, sanataide ja tieteellinen tutkimus. Lähiötarinoita-näyttely koostuu oululaisen Kaukovainion metsälähiön asukkaiden muotokuvista sekä ihmisten tarinoista elämästään lähiössä. Näyttely kuvaa ihmisiä ja arkea 1960-luvulla rakennetussa lähiössä, joka voisi olla missä tahansa.

 

Lauri Eriksson: Tero. 2015

Lauri Eriksson: Tero. 2015

Kellarigalleriassa Lauri Eriksson (s. 1965) pohtii hyvän elämän lähtökohtaa: asunnon ja kodin käsitettä. Mikä on tie syrjäytymiseen? Suomessa on yli 7500 asunnotonta, heistä 90% yksinäisiä miehiä. Asunnottomien ja sitä kautta syrjäytyneiden ryhmä ei ole homogeeninen vaan taustat ja
syyt ovat moninaiset. Eriksson esittelee näyttelyssään 22 miestä, joiden taustalta löytyy
vuosien asunnottomuus.

 

 

Petri Ihanus: Nuoli

Petri Ihanus: Nuoli

MAALISKUU
Antti Haapio, Petri Ihanus ja Sampo Rautamaa: Kolme askelta arjesta
Ami Hyvärinen ja Heikki Mäntymaa: Penkki
5. − 27.3.2016

Maaliskuussa nähtävillä on viiden tamperelaisen teoksia:

Kolme askelta arjesta -ryhmänäyttelyssä tekijät lähestyvät arjen olemusta kolmesta eri näkökulmasta.

Antti Haapio (s. 1964) käyttää sarjallista esitystapaa, samasta aiheesta eri hetkinä otetut dokumentaariset valokuvat korostavat toistojen merkitystä arjessa. Petri Ihanus (s. 1961) on tiivistänyt arkisesta ympäristöstä visuaalisia yksityiskohtia abstraktiin muotoon. Sampo Rautamaa (s. 1963) kuvaa arkielämää pilke silmäkulmassaan. Usein lehtikuvan ollessa liiankin dokumentaarinen, se edellinen tai myöhempi ruutu on tunnelataukseltaan intensiivisempi ja aidompi.

Aimo Hyvärinen: Penkki (videoclip)

Aimo Hyvärinen: Penkki (videoclip)

Kellarissa on esillä Aimo Hyvärisen ja Heikki Mäntymaan videoperformanssi Penkki. Se on kuvaus kohtaamisista: taiteen, ihmisten ja tilanteiden. Samalla se on kuvaus erään taiteilijan maailmasta ja tekemisen lähtökohdista. ”Elämä kokenut penkki on minulle milloin lohtu, milloin ilo, itku, ikävä. Vaikka elämä erehdyttää, penkki ei jätä eikä petä. Olen ollut penkkini kanssa niin museoissa,
gallerioissa, katoilla ja kaduilla, kirkoissa ja kulkuvälineissä esiintymässä”, Heikki Mäntymaa kertoo videoperformanssista.Käsikirjoitus Hyvärinen ja Mäntymaa, videototeutus Hyvärinen, leikkaus Irma Silvennoinen.

 

INTAC: Desire

INTAC: Desire

HUHTIKUU
INTAC: Desire – kaksiteräinen miekka

2.4. − 30.4.2016

Huhtikuussa maailma tulee Nykyaikaan: INTAC (International Art Collaborations) on nuorten taiteilijoiden ja taidealan opiskelijoiden yhteenliittymä, jossa tekijät työskentelevät netin välityksellä Tampereella, Soulissa (Etelä-Korea), Torontossa (Kanada), Berliinissä (Saksa), Osakassa (Japani) ja Ahmedabadissa (Intia). Desire – kaksiteräinen miekka on matka, joka vie katsojaa läpi ihmismielen syvimpiä mutkia. Ryhmänäyttely muodostuu erilaisten maailmankatsomusten kohtaamisesta.

 

 

 

TOUKOKUU

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä: Pertti. 2014

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä: Pertti. 2014

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä: Jokamiesluokka
7.5. − 5.6.2016

Valokuvaan ja liikkuviin muotokuviin perustuva toukokuun näyttelymme vie meidät ihmisenä olemisen ytimeen. Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä kuvaavat toisiaan menneisyyden hengessä. He haluavat vangita omiin valokuviinsa renessanssitaiteen ajattomuutta ja voimakkaan läsnäolon tuntua. Näyttelyn teokset ovat syntyneet työpajassa, jota valokuvaaja Pekka Elomaa on vetänyt Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhdyssä vuodesta 2001. Vuosien varrella pajalaiset ovat vaihtuneet, mutta äijävaltaisen porukan ydin on pysynyt kasassa yli kymmenen vuotta. Näyttely koostuu Lyhty ry:n kehitysvammaisten aikuisten valokuvatyöpajoissa kuvatuista muotokuvista ja videoista. Tampereella esillä olevaa materiaalia ovat olleet työstämässä valokuvaaja Pekka Elomaan lisäksi Otto Jahnukainen, Olli-Pekka Lappinen, Emma Liekari, Jussi Ratia, Antero Smedberg, Niila Suoranta ja Pekka Valle.

 

 

 

Martti Jämsä: Kivi

Martti Jämsä: Kivi

KESÄKUU
Martti Jämsä: N:o 1-6

Laurene Bois-Mariage: ReCOLLAGES
11.6. − 3.7.2016

Nykyajan kesäkuu on perinteisen valokuvauksen ja digitaalisen kuvamaailmaan rinnakkaiseloa kahdessa eri kerroksessa.

Katutasossa nähdään Martti Jämsän omista valokuvista, polaroideista, löytämistään negatiiveista ja kuvista koostamiaan kuuden kuvan sarjoja. N:o 1-6 on läpileikkaus taiteilijan perinteisessä pimiössä kehittämistä mustavalkoisista valokuvista. Esillä on sarjoja Jämsän kuvasalkuista ja valokuvakirjoista, muun muassa Niin kauan kun riittää (1980), Kesä (2004), Sydän ja Luoti (2014) ja Snap Shot (2014).

Kellarissa esillä on ranskalaisen taiteilijan Laurene Bois-Mariagen ReCOLLAGES. koostuu 70 tietokoneen näytöllä

Laurene Bois-Mariage: ReCOLLAGES #s2. 2016

Laurene Bois-Mariage: ReCOLLAGES #s2. 2016

avoinna olevista ikkunoista otetuista kuvakaappauksista, jotka on järjestetty tunnettujen modernististen ja postimodernististen kollaasien ja valokuvakollaasien tapaan. Inspiraationa toimivat esimerkiksi R.Hausmannin, H.Höchin, F.Vobeckyn tai M. Roslerin työt. Kollaasi [ranskan coller] on eräänlainen haltuunotto ja ReCOLLAGES sen digitaalinen ilmentymä, joka ilmentää internetlähteiden monimuotoisuutta. ReCOLLAGES myös kyseenalaistaa rajankäynnin ammattilaisten, taiteilijoiden ja amatöörien tuotantojen välillä; sekä näkee yhteyden kuvien saatavuuden helpottumisen ja oikeudellisten rajoitusten lisääntymisen välillä.

 

 

Nykyaika on avoin kohtauspaikka kaikille valokuvataiteen ystäville

Nykyajassa järjestetään myös kuukausittain näyttelyihin liittyvää oheisohjelmaa, taiteilijatapaamisia, luentoja ja työpajoja. Tarkemmat tiedot päivittyvät Tapahtumat-sivuille

Nykyajassa on näyttelyiden lisäksi jatkuvasti nähtävillä kaikille avoimen käsikirjaston yli 800 valokuvataiteen nidettä.

Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy
Nykyaika, Kauppakatu 14, 33210 Tampere

puh. 050 441 2040
Avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16 (suljettu näyttelyvaihtoviikoilla)