v

Näyttelyt heinä-joulukuu 2016

Valokuvakeskus Nykyajan syyskauden 2016 näyttelykalenteri on julkistettu.

Syyskautta edeltää kuitenkin vielä:

TOUKOKUU Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä /TYÖPAJA 18.5.

KESÄKUU Martti Jämsä (katutaso) ja Maija Holma (alakerta) /Martti Jämsän TYÖPAJA

 

Nykyajan näyttelykalenteri, syyskausi 2016

Mari Hokkanen: Manmade, 2016

Mari Hokkanen: Manmade, 2016

Heinäkuusta joulukuuhun esille tulee 8 yksityis- ja 2 ryhmänäyttelyä. Heinä- ja elokuussa oheisohjelmana on Juha Mustosen ja Julia Weckmanin työpajat, muina kuukausina on tiedossa debattia ja taiteilijaesittelyjä.

 

HEINÄKUU

9.7.− 2.8.2016

Katutaso:                       Mari Hokkanen

Alakerta:                       Juha Mustonen

 

Mari Hokkasen (s. 1979) Set & setting on sarja lavastettuja omakuvia. Jokainen kuva on oma kohtauksensa, joiden tarinat käsittelevät maailmallisia ilmiöitä usein tragikomedian keinoin.

 

Mustonen Juha: From The North Country

Mustonen Juha: From The North Country

Juha Mustosen (s. 1975) Yksi on kannanotto muotikuvauksen arvostukseen ja tulevaisuuteen Suomessa. Samalla se on tekijän kunnianosoitus voimakkaille naisille: kuvattava ihminen menee aina muodin edelle. Lumilautailukuvaajana aloittanut Mustonen on viime vuosina rakentanut uraansa muotivalokuvaajana Pariisissa, Milanossa ja New Yorkissa.

 

 

 

 

 

ELOKUU

6.− 30.8.2016

Katutaso:                       Laura Böök

Alakerta:                       Julia Weckman

Book Laura Kotiseutumuseo, 2013

Book Laura Kotiseutumuseo, 2013

Weckman Julia: Jatkuvuus_Continuity, 2015

Weckman Julia: Jatkuvuus_Continuity, 2015

Laura Böökin (s. 1986) Walking on Rivers -kuvasarjan pääosassa ovat kongolaiset perheet, jotka ovat muuttaneet kiintiöpakolaisina Pudasjärvelle, pohjoiseen muuttotappiokaupunkiin. Kuvasarja käsittelee tuttuutta, vierautta ja ihmisen suhdetta kotiin ja maisemaan. Sarjan kuvia on aiemmin ollut esillä valokuvafestivaaleilla, mutta tämä on Böökin ensimmäinen yksityisnäyttely.

 

 

 

 

 

Julia Weckman (s.1977) valokuvaa maiseman kautta omia henkilökohtaisia tuntemuksia ja elämäntilanteita. Olemisen rajalla -näyttely kertoo kasvien sinnikkyydestä ja elämänvoiman alkuperäisyydestä, haavoittuvuudesta ja jatkuvuudesta.

 

Julia Weckmanin työpaja harrastajille ja ammattilaisille 20.-21.8.

 

 

 

 

 

 

SYYSKUU

3.9. − 4.10.2016

Koko tila:                       Jokapäiväinen ruokamme -ryhmänäyttely

 

Ryhmänäyttelyn teemana on ruoka ja siihen ladatut monet merkitykset. Ruoka erottaa ja myös yhdistää. Se voi toimia paikan tai kansakunnan symbolina. Ruokakulttuurilla on roolinsa kansakuntien itsetunnon muodostumisessa: ruoka on identiteetin ja sosiaalisten suhteiden rakentamista. Nykyisessä ruokakeskustelussa näkyy myös jakamistalous, arvojen uudelleen määrittely ja eettiset valinnat. Valokuvakeskus Nykyaika ry:n jäsenten ryhmänäyttelyn kurattorina toimii kuvataideintendentti Sirpa Joenniemi. Näyttely ennakoi ensi vuonna järjestettävää Backlight 17 -valokuvatapahtumaa, jonka teemana on itsenäisyys. Itsenäisyys ei kuulu vain juhlapuheisiin, vaan se toteutuu ennen kaikkea arjessa ja sen toiminnoissa.

 

 

LOKAKUU

8.10. − 2.11.2016

Katutaso:                       Wilma Hurskainen

Alakerta:                       Heikki Humberg

 

Hurskainen Wilma: You Can Keep the Change

Hurskainen Wilma: You Can Keep the Change

Wilma Hurskaisen (s. 1979) teossarja sijoittuu taitekohtaan, jossa ilmastonmuutos, väestönkasvu ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen uhkaavat koko olemassaoloamme. Kriisiä saapuu vallan kamareista edustamaan valkoinen ikääntyvä patriarkka, joka tarrautuu tuttuun länsimaiseen elämäntapaansa, vaikka maa on pettämässä alta. Ristiriitaisessa hahmossa yhdistyvät valta ja voimattomuus, uho ja pelko.

Humberg Heikki: Rooms of Truth, 2015 Irlanti

Humberg Heikki: Rooms of Truth, 2015 Irlanti

 

Alakerrassa esillä oleva Rooms of Truth -valokuvasarja keskittyy tyhjiin kuulusteluhuoneisiin ja niiden herättämiin tuntemuksiin. Heikki Humberg (s. 1981) on kuvannut sarjaansa seitsemässä Euroopan maassa vuonna 2015. Näyttely on teossarjan ensiesitys Suomessa.

 

 

 

 

 

 

MARRASKUU

5. − 29.11.2016

Katutaso:                       Kati Leinonen

Alakerta:                       Jenni Valorinta

 

Leinonen Kati: Aimarautio

Leinonen Kati: Aimarautio

Kati Leinosen (s. 1974) Äimärautio kertoo hevosmiehistä ja -naisista sekä nykypäivän hevoskulttuurista. Projekti tekee näkyväksi hevosihmisten eri alakulttuureja ja paneutuu hevosen muuttuneeseen rooliin ihmisen rinnalla. Osa kuvista on toteutettu 1800-luvulta peräisin olevalla märkälevytekniikalla.

 

Alakerrassa on esillä Uniliike, jossa Jenni Valorinta (s. 1975) kuvasi  nukkuvia naisia. Osa heistä oli hänelle entuudestaan tuntemattomia, jotka Valorinta tapasi vasta kun he tulivat hänen luokseen nukkumaan ja kuvattavaksi. Uniliike on videosuunnittelijana toimivan Valorinnan ensimmäinen valokuvanäyttely.

 

 

JOULUKUU

3.12.2016 − 3.1.2017

Koko tila:                       Kangas-työryhmä: Mikko Auerniitty, Jussi Jäppinen, Martti Kapanen (Kapa), Jyrki Markkanen, Rune Snellman

Kapa: Kangas

Kapa: Kangas

Snellman Pekka: Tolvanen paperityöntekijä 1969-94

Snellman: Pekka Tolvanen paperityöntekijä 1969-94

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joulukuussa esille tuleva Kangas, katoava tehdas -näyttely on luova dokumenttiprojekti, joka taltioi Jyväskylässä sijaitsevan tehdasalueen muutosta viidestä eri näkökulmasta. Valokuvaaja Mikko Auerniitty kuvaa hiljentynyttä tehdasaluetta ajan ja luonnon kiertokulun valossa. Graafinen suunnittelija ja valokuvaaja Jussi Jäppinen on tallentanut ”memento mori” kuviinsa eläinten, kasvien ja ajan kulumisen jäljet. Tyhjän tilan estetiikka on kiehtonut valokuvataiteilija Kapaa. Taidegraafikkona tunnettu Jyrki Markkanen taas on kuvannut Kankaan aluetta halkovaa Tourujokea neulanreikäkamerallaan. Valokuvaaja Rune Snellman esittelee henkilögalleriassaan ihmisiä, joiden työ on ollut tehtaan seinien sisällä.

 

 

Nykyaika on avoin kohtauspaikka kaikille valokuvataiteen ystäville

 

Nykyajassa järjestetään kuukausittain näyttelyihin liittyvää oheisohjelmaa, kuten taiteilijatapaamisia, luentoja ja työpajoja. Tarkemmat tiedot päivittyvät nettisivuille www.valokuvakeskusnykyaika.fi

 

Nykyajassa on näyttelyiden lisäksi jatkuvasti nähtävillä kaikille avoimen käsikirjaston yli 800 valokuvataiteen nidettä.

 

 

 

Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy

Nykyaika, Kauppakatu 14, 33210 Tampere

puh. 050 441 2040

Avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16 (suljettu näyttelyvaihtojen ajan)