SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaali

Valokuvakeskus Nykyaika oli mukana Suomen valokuvataiteen museon syksyllä 2017 käynnistämässä valtakunnallisessa SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaalihankkeessa, joka huipentui 10.-18.11.2018 järjestettävään valokuvafestivaaliin. Tampereella festivaalin päänäyttämönä toimi Vooninkisali Väinö Linnan aukiolla Finlaysonilla, jossa järjestettiin näyttely sekä yleisölle avointa, maksutonta ohjelmaa koko viikon ajan.

Valokuvataiteen museo käynnisti syksyllä 2017 yhdessä seitsemän alueellisen valokuvakeskuksen kanssa laajan yhteishankkeen jonka tavoitteena oli tuoda lasten ja nuorten mielipiteet ja unelmat kuvina julkisiin tiloihin ympäri Suomea. Kevään aikana järjestetyissä SNAP-työpajoissa tuhannet 6-19 vuotiaat pääsivät valokuvaamaan ammattitaiteilijoiden ohjauksessa.

Valokuvakeskus Nykyaika järjesti kolme Saara Sillanpään ohjaamaa työpajakokonaisuutta 11-19-vuotiaille lapsille ja nuorille Vesilahdella ja Tampereella. Työpajoissa keskityttiin siihen mikä lapsille ja nuorille itselleen on tärkeää. Valokuvia lähestyttiin nuoria kiinnostavien aihepiirien ja teemojen lisäksi myös niiden kuvaajien kautta, joita nuoret itse ihailevat.

Työpajoissa syntyneet kuvat olivat esillä 10.-18.11.2018 järjestettävillä SNAP – valokuvafestivaaleilla. Kuvat olivat esillä näyttelynä Vooninkisalissa ja projisointina Siperiassa. Näyttelyn lisäksi järjestettiin vaihtuvaa ohjelmaa:

10.11. Näyttelyn avajaiset klo 15-17
12.11. Ja minähän pystyn! – valokuvauspiste klo 12-18
13.11. Ja minähän pystyn! – valokuvauspiste klo 12-18
14.-15.11. Mikä minulle on tärkeää? – kaksipäiväinen valokuvaustyöpaja klo 15-17
17.11. Graffiti – työpaja klo 13-16

10.-18.11. Polaroid kuvauspiste on näyttelyvieraiden käytössä

Ja minähän pystyn!
Tule kuvauttamaan itsesi ja liittämään kasvosi eeppisiin urheilusuorituksiin tai fysiikan lakeja rikkoviin asentoihin taipuneena.Kuvauspistettä ohjaavat nuorisopalveluiden Pajaston mediapajalaiset.

Mikä minulle on tärkeää? kaksipäiväisessä valokuvaustyöpajassa tutustutaan näyttelyyn ja kuvataan teemoilla “Mikä minulle on tärkeää? Mihin haluaisin vaikuttaa?” Toisena päivänä käydään läpi kuvien sisältöä ja valitaan itselle tärkeä kuvallinen teema, joka projisoidaan kuvaajan päälle ja josta syntyy uusi teos. Työpajassa syntyneet teokset tulevat esille näyttelytilaan.

Graffiti –työpajassa piirretään tusseilla A4-kokoisia graffititauluja. Piirtämisprosessit kuvataan kännykällä, ja osallistujat tekevät teoksen valmistumisesta stop motion -animaation kännykkäsovelluksen avulla.
Uusien ryhmien opastus klo 13, 14 ja 15, mukaan työpajaan voi tulla aina tasatunnein. Ohjaajana SirkusRakkausPumPumin katutaidevastaava Tomi Lastunen

Näyttely on avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16. Vooninkisalissa osoiteessa Väinö Linnan aukio 13. Vapaa pääsy!

 

Suomen Valokuvataiteen museo on avannut hankkeelle verkkosivut, joille on kerätty myös kuvia lasten ja nuorten teoksista. Lasten ja nuorten teoksia ja hankkeen muuta kuvamateriaalia on nähtävillä myös Instagramissa hashtagilla #snapfest18.

Festivaalin rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Terhi Asumaniemi
director.nykyaika(at)backlight.fi, 050 512 6911