ELOKUU: Susanna Myllylä

Susanna Myllylä:
Rabbit hole
4.–27.8.2018
Avajaiset 3.8.2018 klo 17–19.

Susanna Myllylä

 

Kuka tahansa voi tippua kaninkoloon

 

Rabbit Hole -valokuvaprojekti tarkastelee, miten tavallisesta pirkanmaalaisesta tulee tahtomattaan ympäristöaktivisti, kun hän alkaa puolustaa perusoikeuksiaan sekä kulttuuriympäristöään. Kun tutut metsät hakataan kultakaivoksen kairausalueeksi, lähitiet muuttuvat rekkaväyliksi, sekä joet ja pellot uhkaavat peittyä kaivoksen jätevesistä, mitä tehdä?

Käsillä on aluehallinnon muutoksen aikakausi, missä vastuuta ympäristön tilasta ja sen seurannasta ollaan hivuttamassa kansalaisten harteille. Tilanteesta kehkeytyy yksilötasolla kasvava ja myös loputtomalta tuntuva prosessi, jossa kansalainen törmää kafkamaisiin tilanteisiin asioidessaan ympäristöhallinnon ja monikansallisen suuryhtiön kanssa. Ympäristökonfliktissa erilaiset tarinat kamppailevat, ja faktat riippuvat siitä, minkälaisista todellisuuskäsityksistä ne on luotu. Aktivistin laajenevassa ymmärryksessä paikallisen tason kokemukset kytkeytyvät asteittain kansallisiin ja globaalin tason ongelmiin muodostaen universaalin ympäristöhuolen.

Näyttelyn aihe pohjautuu Myllylän tutkimushankkeeseen, joka selvittää Dragon Mining -yhtiön vastuukysymyksiä Orivedellä ja Valkeakoskella. Tämä on puolestaan jatkoa hänen aiempaan tutkimusprojektiinsa suomalaisten selluntuotannon yritysten ja alkuperäiskansojen välisistä suhteista Brasiliassa.

 

Susanna Myllylä (s. 1964) on Tampereelta kotoisin oleva, nykyisin Valkeakoskella asuva ja työskentelevä tietokirjailija ja tutkija. Hän on myös ympäristöpolitiikan dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Myllylällä on monitieteinen, yhteiskuntakriittisen tutkijan tausta ja hän on käyttänyt kenttätyössään etnografisia tutkimusmetodeja, mukaan lukien dokumentaarista valokuvausta ja syvähaastatteluita. Projektien näkökulma on ollut useimmiten paikallisyhteisöjen ja ympäristöoikeuden­mukaisuuden teemassa. Myllylän valokuvateoksia on ollut esillä muutamissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Lisäksi hänen dokumentaarista kuvamateriaaliansa on julkaistu sanomalehdissä sekä kansainvälisessä tiedekirjallisuudessa.

Rabbit Hole -projekti on toteutettu Majaoja-säätiön myöntämällä valokuvataiteen apurahalla.