Käsikirjastossa tapahtuu

Käsikirjasto

 

Valokuvakeskus Nykyajan käsikirjastosta löydät laajan, lähes tuhannen niteen valikoiman valokuva-aiheista kirjallisuutta.

Käsikirjaston seinällä on esillä Kuukauden kuva, kuukausittain vaihtuva valokuvateos.

Kirjapoiminta on valokeilaan asetettu nosto Nykyajan kirjahyllystä.

Käsikirjaston punainen sohva on oiva paikka istahtaa hengähdystauolle näyttelyvisiitin ohessa – ja saa kirjastoomme tulla myös ihan noin muuten vaan! Käsikirjasto on avoin ja ilmainen kaikille.

 

Kirjapoiminta
– näyttelyassistentti suosittelee!

 

Mikä kirjapoiminta?

Kirjapoiminta Nykyajan käsikirjaston kattavasta valokuvakirjojen kokoelmasta.

Valokuvakeskus Nykyajan uusi aluevaltaus kulkee nimellä ”Kirjapoiminta”. Kirjapoiminnassa valokeilaan nostetaan kiinnostava julkaisu Nykyajan käsikirjaston kattavasta valokuvakirjojen kokoelmasta. Nosto voi olla sattumanvarainen, tarkasti harkittu tai perustua esimerkiksi johonkin yhteiskunnallisesti ajankohtaiseen aiheeseen. Kyseessä voi olla klassikkoteos, pieni vihkonen tai vaikkapa uutuuksista uusin valokuvakirja.

Tavoitteena on lisätä käsikirjastomme näkyvyyttä ja helpottaa yleisön tutustumista valokuvakirjallisuuteen.

Kirjapoiminta on esillä käsikirjastossamme, tervetuloa!

 

Kirjapoiminta 2020:

Helmikuu 2020:

IDA PIMENOFF: Book of Hours (Kehrer 2015)

Ida Pimenoffin Book of Hours on syväluotaavan kepeä matka kohti elämäksikin kutsuttua vyöhykettä, jossa visuaaliset ärsykkeet, tyhjyys, harkitut lauseet ja voimakas kaunokirjallinen ote tempaavat kokijan todentuntuisiin pyörteisiin. Mikä virka ajalla on? Ajankäytön, ajan kulumisen ja ajan suhteellisuuden käsitteet ovat ajatuksissamme pinnalla. Älykkäitä kelloja on kaikkialla, ja aikaa on nyt todennäköisesti helpompi mitata kuin koskaan aiemmin. Millainen onkaan kirja, joka kertoo tunneista? Millä tavalla Book of Hours kertoo ajasta? Vai kertooko? 

Teos on hyvin rytmitetty, värikäs ja runollinen. Se on samanaikaisesti sekä hauska että vakava. 

Kuvissa on harmonista herkkyyttä, murrettuja sävyjä ja tiettyä kesäistä haikeutta.  Kuvat edustavat mielenkiintoista yhtälöä: raikas valoisuus yhdistyy kaiken sitovaan kelmeään, osin ummehtuneeseen harmauteen. Harmauden tunnetta käytetään onnistuneena värityskeinona.

Jokainen hetki on ainutlaatuinen. Jokainen hetki on samankaltainen.  

Ida Pimenoff (s. 1977, Helsinki) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Pimenoff on viime vuosina tullut tunnetuksi erityisesti valokuvakirjoistaan. Valokuvakirjoissaan Pimenoff yhdistää kuvalliseen ilmaisuun lyhytproosaa. Pimenoffin tuotannon keskeisiä teemoja ovat muistot, identiteetti, perhesuhteet, yksinäisyys, kohtaamattomuus sekä rakkaus. Pimenoffin valokuvia on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen teoksiaan on yksityiskokoelmien lisäksi myös Suomen valtion ja Helsingin Taidemuseon HAM:in kokoelmissa. 

Kirjapoiminta: ARKISTO

2019

HEIKKI WILLAMO: Vuosi metsässä (Maahenki 2012)

Vuosi metsässä on tunnelmallinen teos, joka sisältää päiväkirjamaista kerrontaa ja herkkyydessäänkin vahvoja mustavalkokuvia metsän olemuksesta. Kirjan tarinankerronta alkaa 21.12.2009, aikalailla tasan kymmenen vuotta sitten.

Eläimet, vuodenajat ja tarinallinen metsän olemus kohtaavat päiväkirjamaisen, paikoin jopa runollisen ja herkänkin tekstin. Teksti pohjaa tarkkoihin havaintoihin ympäristöstä sekä pohdiskeleviin tunnetiloihin ja myytteihin. Mikä on ihmisen suhde metsään, eläimiin?

Vuosi metsässä -kirjan valokuvat ovat vangitsevia, syviä ja harmonisia. Kuvista paistaa kuvaajan intohimoinen suhde ympäristöönsä: näkökulma on usein yllättävä mutta luonnollinen, samanaikaisesti utuisen tunnelmallinen ja terävä. Herkkä, melankolinen kauneus kohtaa valööririkkaan, vahvan tunnelatauksen.

Vuosi metsässä -kirja ansioituu erityisesti kokonaisteoksena, eräänlaisena kasvukertomuksena. Tekstit ja kuvat toimivat myös irrallisina katkelmina sieltä täältä selaillessa, mutta parhaiten teos pääsee oikeuksiinsa alusta loppuun luettuna.

Vuosi metsässä -valokuvanäyttely on ollut esillä Valokuvakeskus Nykyajassa syksyllä 2012.


Heikki Willamo on karjalohjalainen valokuvataiteilija, luontokuvaaja ja kirjailija. Hän on erityisen kiinnostunut vanhan metsän elämästä ja tunnelmasta sekä muinaisesta kalliotaiteesta ja myyteistä kuvien takana.

Willamo on pitänyt lukuisia valokuvanäyttelyjä Suomessa ja ulkomailla ja julkaissut parikymmentä kirjaa. Willamon työt ovat jo pitkään kuljettaneet ihmisiä pohjoisen luonnon äärelle miettimään sen ainutkertaisuutta ja haavoittuvuutta.”

Lähde: http://www.heikkiwillamo.com/info/