v

Riitta Järvelä ja Tiina Riutta: Tuntematonta valoa

Riitta Järvelä & Tiina Riutta:

Tuntematonta valoa

Valokuvakeskus Nykyajan näyttely TR1 Taidehallin parvella 21.9.-20.10. 2013

Näyttelyn teemana on lapsuus ja nuoruus, kasvaminen. Näyttelyssä on esillä Riitta Järvelän dokumentaarinen valokuvasarja Kasvamisesta sekä Tiina Riutan fiktiivisiä valokuvia kasvamisen kipeydestä ja voimasta.

 

Riitta Järvelä: Sarjasta Kasvaminen Tiina Riutta: Sarjasta Tuntematonta valoa 2014

Järvelän ja Riutan näyttelyn teemana on lapsuus ja nuoruus, kasvaminen. Riitta Järvelän dokumentaarinen valokuvasarja Kasvamisesta kertoo identiteetin etsinnästä, kapinasta, itsenäistymisestä, ystävyydestä ja yksinäisyydestä. Tiina Riutta rakentaa kuvasarjoja yhdistämällä valokuvia vanhoista kirjoista skannattuihin kuviin. Teosten aika ja päällekkäiset todellisuudet luovat oman arvoituksellisen kuvastonsa.

Riitta Järvelä on kuvannut kohtalon oikusta tapaamaansa tyttöä jo kymmenen vuoden ajan; hänen kasvuaan lapsuudesta murrosikään. Tuntematon lapsi, joka oli yksin maailmassa herätti Järvelässä halun ja tarpeen ymmärtää lasta dokumentoimalla tätä. Järvelä puntaroi prosessia monelta taholta, uskoiko hän pystyvänsä pelastamaan lapsen, voisiko juuri äitinsä menettänyt lapsi hyväksyä hänet? Valokuva herättää katsojan omat muistot, muistikuvat ja tunteet. Kuvasiko valokuvaaja sittenkin itseään kuvatessaan tyttöä? Valokuva voi peilin tavoin näyttää asioita, joista emme ole olleet tietoisia, mutta joita olemme prosessoineet alitajunnassamme. Valokuvataiteilija Riitta Järvelä (s. 1951 Jyväskylässä) valmistui 1978 Taideteollisesta korkeakoulusta valokuvaajaksi. Hän asuu Pirkkalassa, ja tekee kuvausmatkoja eri kohteisiin. Hän kuvaa yhä filmille vanhalla Hasselbladilla. Järvelän valokuvat ja videot ovat dokumentaarisia, ja valmistuvat usein pitkän ajan kuluessa. Kuviin tallentuu ohikiitävä hetki, ihminen paljaana.

Tiina Riutta rakentaa kuvasarjoja yhdistämällä omia valokuviaan vanhoista kirjoista skannaamiinsa kuviin. Hän yhdistää niitä teoksiksi, jotka kuvaavat ajan kerrostumia, mielen moninaisuutta ja todellisuuksien päällekkäisyyksiä. Riutan kuvakirjoista poimimien kuvien esittämät paikat ja maisemat ovat yhtä arvoituksellisia kuin esivanhempien unohdetut elämät. Ne ovat olemassa omalla hiljaisella tavallaan; ne ovat kuin sukupolvelta toiselle siirtyneitä kertomatta jääneitä tarinoita, jotka ovat alati läsnä. ”Jokainen meistä kantaa nykyisyyden ja omien kokemustensa ohella mukanaan näkyviä ja näkymättömiä palasia historiasta ja menneisyydestä. Lapsuuden kokemukset muovaavat tapaamme luoda oma elämämme.” Tiina Riutan näyttelyn toteutusta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskuksen Valokuvataidetoimikunta sekä Pirkanmaan taidetoimikunta.

Valokuvataiteilija Tiina Riutta ( s. 1970) asuu ja työskentelee Ylöjärvellä. Hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta visuaalisen kulttuurin opinnoista 2011. Hänen kuvansa ovat fiktiivisiä ja niihin on usein yhdistetty elementtejä vanhoista kuvista. Kuvat ovat visuaalisia todisteita ajan kerrostumisesta, tunteista, mielen kuvista, jotka liittyvät ihmisyyteen ja kasvamiseen.

 

Lisätietoja:

Riitta Järvelä: riittajarvela (at) gmail.com, 040-776 6052, www.riittajarvela.weebly.com

Tiina Riutta: tiina.riutta (at) gmail.com, 0400- 588 520, www.tiinariutta.com