JOULUKUU: Vesa Aaltonen

Vesa Aaltonen
Mielikuvia 1.12.-29.12.2018
Avajaiset 30.11.2018 klo 17-19
Taiteilijatapaaminen 19.12.2018 klo 16.30

”Näyttelyni lähtökohtana on suomalainen maisema. Aiheeni liikkuvat todellisen ja kuvitellun välimaastossa etsien paikan toista todellisuutta. Käsittelen aihetta spontaanien kokeilujen kautta intuitioon luottaen, ja teokseni saavat usein impressionistisiakin piirteitä.

Olen pyrkinyt etääntymään valokuvan liiasta realistisuudesta lähemmäs maiseman olemusta. Pikkutarkan dokumentoinnin sijaan käytän kameraa siveltimenä, jolloin kameraan taltioitu kuva ei välttämättä vastaa näköhavaintoa kohteesta ja yhdennäköisyys muuttuu toisarvoiseksi. Tämä antaa vapauden tulkinnalle.

Oleelliseksi työskentelyssäni on muodostunut havainnointi, maiseman tarkkailu ja muutosten seuraaminen. Tavoittelen kuviini taianomaista henkeä, jossa pääosassa on valo – se luo muodon ja saa aikaan halutun tunnelman. Valo ei koskaan pysähdy. Se viipyy vain hetken ja jatkaa taas kulkuaan. Muistoissa fyysinen paikka menettää merkitystään, yksityiskohdat häviävät ja jäljelle jää oleellisin: valo, muoto ja mielikuva maisemasta.”

Vesa Aaltonen (s. 1965) on turkulainen valokuvaaja ja valokuvataiteilija. Hän on valmistunut vuonna 1995 Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta ja työskennellyt laaja-alaisesti valokuvauksen kentällä. Aaltonen on toiminut myös valokuvauksen opettajana Turun taideakatemiassa. Hän on ollut toteuttamassa erilaisia yhteisöllisiä valokuvausprojekteja, osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä sekä Suomessa että Ruotsissa vuodesta 1997. Aaltosen teoksia on muun muassa Turun ja Helsingin kaupungin taidemuseoiden kokoelmissa.

Turun kaupungin kulttuurilautakunta myönsi Vesa Aaltoselle vuoden työskentelyyn tarkoitetun Aboa-apurahan vuonna 2018.