MARRASKUU: Anni Hanén

Anni Hanén
Jälki 3.11.-26.11.2018
Avajaiset 2.11.2018 klo 17-19
Syanotypia työpaja 25.11.2018 klo 13-15

Trace 07, 2017, From the series Trace, Copyrighted; Anni Hanén

Anni Hanén tutkii Jälki-sarjassaan erilaisia muistijälkiä, jotka kuvaavat tunteita, paikkoja tai ihmisiä. Prosessi on alkanut arjen pienistä asioista, jotka ovat vetäneet hänen huomionsa, asioista joita hän on kuullut, nähtynyt tai lukenut. Teokset ovat runonkaltaisia, jotka Hanén on tehnyt henkilökohtaisesta näkökulmasta ymmärtääkseen elämää yleisemmin.

Hanén käyttää erilaisia kerroksia luodakseen runollista rytmiä teoksiin – vapaasta lausunnasta aina tarinankerrontaan. Hänelle on tärkeää luoda oma kieli jokaiseen tarinaan. Tässä työssä Hanén käyttää syanotypiaa ja digitaalista kollaasia yhdistäen niissä arkistomateriaalia sekä lavastettua kuvaa. Arkistokuvat koostuvat vanhoista perhalbumikuvista aina nopeisiin kännykkäkuviin. Vaikka lähtökohdat ovat arkisissa hetkissä, mielikuvitus on niiden kantava voima, joka yhdistää ne yleisiin kokemuksiin.

Töissään Hanén käsittelee katoavaisuuden ja häviämättömyyden teemoja, unohtamatta kriittistä katsetta arjen totuttuja tapoja kohtaan. Samalla hän haluaa teosten olevan selkeästi irti arkisesta kuvastosta. Hän yhdistää eri aikakerroksia ja mielikuvitusta siniseen sävymaailmaan, jonka Hanén kokee johtavan juurille. Sininen väri on sellaista, jota ei voi ajoittaa mihinkään, mutta se luo teosten tunnelman. Sininen väri tuo viitteitä myös valokuvan alkuajoista nykyaikaisella twistillä.

Anni Hanén (s. 1981) on Helsingissä asuva ja työskentelevä valokuvataiteilija. Hän on valmistunut Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi vuonna 2013. Hanénin töitä on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä vuodesta 2004, ja Kehrer Verlag on julkaissut valokuvakirjan hänen sarjastaan “Pieniä ilmakuoppia vain” vuonna 2016.