v

Anssi Ruuska: Haihtuva metsä

5.8.-4.9. Valokuvakeskus Nykyajan Galleria

Ajatus – mitä jos metsät katoaisivat? Tämä abstrakti kysymys pohjautuu luonnossa nähtyyn ja koettuun muutokseen. Yllätyin Punaisen kirjan (2019) uusista uhanalle joutuneista lajeista, 6.sukupuuttoaalto on täällä ja jopa hömötiainen on erittäin uhanalainen. Suurin syy ja uhka tälle on Suomessa metsien käyttö. Tämän huolen pohjalta syntyi tämä metsiä, avohakkuiden määrää ja monimuotoisuuden vähenemisestä käsittelevä kokonaisuus. Näyttelytilassa liikkuessaan kävijä voi aistia haihtuvuuden ja ihmisen vaikutuksen luontoon.  

Teokset on kuvattu Polaroidille vuosina 2020-2023.  

Anssi Ruuska on Säynätsalon saaristossa asuva jyväskyläläinen valokuvataiteilja. Hän on työskennellyt valokuvataiteen parissa vuodesta 2018 lähtien ja käyttää työssään laaja-alaisesti eri tekniikoita. Hän valmistui valokuvaajamestariksi vuonna 2020 Jyväskylän Gradialta.  

“Teoksissaan Anssi Ruuska tarkastelee maailmaa alkukantaisten vaistojen kautta. Luonnon muodostamissa linjoissa ja kuvioissa on jotain tuttua, ovatko ne esivanhempiemme kaukaisia muistoja? Anssin teokset ovat minimalistisen tyylikkäitä ja esteettisiä kuvia luonnosta jotka puhuttelevat alitajunnan syvempiä kerroksia.” 

-Joonas Ahtikallio  

Näyttelyä ja työskentelyä ovat tukeneet Taiteenedistämiskeskus sekä Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö.