Backlight Photo Festival

Kokoamme tälle sivulle lyhyesti suomeksi Backlight-valokuvatapahtuman v. 2017 näyttelyitä ja tapahtumia. Nykyajan organisoiman kansainvälisen festivaalin verkkosivusto www.backlight.fi on kattava tietopaketti englanniksi. Lisäksi löydät Backlightin sosiaalisesta mediasta: 

backlightphotofestival

FACEBOOK / Backlight.FI

TWITTER / Backlight_FI

INSTAGRAM / Backlight_FI

 

[JULKAISTU 22.3.2017]

Backlight Photo Festival 2017 – Taiteilijavalinnat

Backlight Photo Festival juhlii 30-vuotista taivaltaan syyskuussa 2017. Tampereella 11. kertaa järjestettävä kansainvälinen valokuvafestivaali esittää näyttelyissä 22 teossarjaa yhteensä 12 maasta. Suomalaisia valokuvataiteilijoita on valittujen joukossa seitsemän. Tapahtuman päänäyttämönä toimii Tampereen taidemuseo 9.9. − 29.10.2017, minkä lisäksi teoksia esitetään myös Nykyajassa, Galleria Koppelossa, Galleria Rongassa sekä Museokeskus Vapriikissa.

Festivaaliohjelmistoon valitut taiteilijat esityspaikoittain

Tampereen taidemuseo 9.9. − 29.10.2017

Zaza Bertrand (Belgia)
Stefano Giogli (Italia)
Sonja Hamad (Saksa)
Juha Arvid Helminen (Suomi)
Jaakko Kahilaniemi (Suomi)
Nina Korhonen (Suomi)
Mariya Kozhanova (Venäjä)
Daesung Lee (Etelä-Korea)
Hanna Lenz (Saksa)
Julien Lombardi (Ranska)
Tito Mouraz (Portugali)
Sami Parkkinen (Suomi)
Michal Siarek (Puola)
Miriam Stanke (Saksa)
Juha Suonpää (Suomi)
Bénédicte Vanderreydt (Belgia)
Borko Vukosav (Kroatia)
Marta Zgierska (Puola)

Nykyaika 9.9. − 2.10.2017

Riina Rinne (Suomi)
Delphine Schacher (Sveitsi)

Galleria Koppelo 9.9. − 30.9.2017

Zuzana Halanova (Slovakia)

Museokeskus Vapriikki 9.9. − 29.10.2017

Carl Sebastian Lindberg (Suomi)

Galleria Ronga 9.9. − 28.9.2017

Backlight´14 portfoliokatselmuksen palkintonäyttely: Corinna Kern (Saksa)

Tapahtuman teemana on itsenäisyys

Yli 400 hakemuksen joukosta kansainvälinen tuomaristo Tuula Alajoki (Backlight Photo Festival, Suomi), Miha Colner (Photon, Slovenia), Ângela Ferreira (Encontros da Imagem, Portugali) ja Tina Schelhorn (Galerie Lichtblick, Saksa) pyrki löytämään sarjoja, jotka avaisivat itsenäisyyden käsitettä valtiollista itsenäisyyttä laajemmin. Festivaaliohjelmistoon valittu kokonaisuus tuo kansallisten näkökulmien lisäksi esille myös yksilön ja yhteisön kokemuksen itsenäisyyteen pyrkimisestä, sen saavuttamisesta ja siitä luopumisesta. Kulttuuriset identiteetit ja niiden luomat tuntemukset ainutkertaisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta sekoittuvat yleismaailmalliseen toiveeseen yhtäläisistä mahdollisuuksista valinnanvapauteen, kokemukseen minuudesta sekä riippumattomuuteen toisten päätäntävallasta. Itsenäisyys on tavoiteltava tunnustus, täysvaltaisuuden, pystyvyyden, pärjäämisen ja kunnian asia – saavutus, jonka tuomaa riippumattomuutta ihaillaan ja jonka koskemattomuutta puolustetaan. Itsenäistyminen edellyttää molemminpuolista irtipäästämistä, vallan- ja vastuunsiirtoa, suhteiden ja rajojen
uudelleenmäärittelyä valtioiden, vanhempien ja lasten, yksilön ja yhteisön välillä. Mihin rajat piirtyvät, ei riipu vain meistä. Niin valtioina, kuin yksilöinäkin olemme riippuvaisia toisistamme sekä ympäröivän maailman muuttuvista arvoista ja vaatimuksista. Maailman, joka tulee yhä lähemmäksi meitä, samalla kun koemme omien vaikutusmahdollisuuksiemme sen epävarmuutta kannatteleviin rakenteisiin loittonevan. Taloudellinen ja sosiaalinen riippuvuus muiden hyväntahtoisuudesta ja tuesta, yhteiskunnan, vanhempien ja lähipiirin hyväksynnästä pakottaa sopeutumaan rajalliseen itsenäisyyteen ja päätöksentekoon. Itsenäisyys ja sen mukanaan tuoma vapaus ei ole yhteismitallinen pysyvä tila kenellekään meistä.

Valokuvakeskus Nykyaika on järjestänyt kansainvälistä valokuvatapahtumaa Tampereella vuodesta 1987. Backlight Photo Festival järjestetään joka kolmas vuosi.

[JULKAISTU 12.12.2016]

Backlight Photo Festival 2017 – Seitsemän suomalaista valokuvataiteiljaa näyttelykiertueelle Eurooppaan

s100_kiertuetiedote

Backlight Photo Festival juhlii 30-vuotista taivaltaan ja Suomen 100 vuoden itsenäisyyttä järjestämällä seitsemän suomalaisen valokuvataiteilijan näyttelykiertueen Euroopassa. Independence Through the Lenses -kiertue toteutetaan yhteistyössä Backlight Photo Festivalin ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa Unkarissa, Itävallassa, Sloveniassa, Kroatiassa, Slovakiassa, Liettuassa ja Latviassa osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Kiertueelle valitut taiteilijat ovat Juha Arvid Helminen, Sara Hornig, Jaakko Kahilaniemi, Riitta Päiväläinen, Harri Pälviranta, Juha Suonpää ja Juuso Westerlund. Näyttelyn kuraattori: Tuula Alajoki.

Independence Through the Lenses -näyttelykiertueen esityspaikat ja aikataulu:
*muutokset mahdollisia
23.1.- 5.3.2017 Robert Capa Contemporary Photography Center
Budapest, Unkari

29.4.- 21.5.2017 FLUSS
– Society for the promotion of photo- and media art , Lower Austria, Itävalta

10.6.-16.7.2017 Galerija Photon
Ljubljana, Slovenia

1.-15.9.2017 Organ Vida
Zagreb, Kroatia

21.9.- 29.10.2017 M. Žilinskas Art Gallery
Kaunas, Liettua

26.10.- 3.12.2017 Latvian valokuvataiteen museo
Riika, Latviasuomi100_pieni

1.- 30.11.2017 Photoport
Bratislava, Slovakia

17.11. -31.12.2017 Photography museum in Šiauliai
Šiauliai, Liettua