v

Elisabet Cavén: The Home Odyssey

14.10.-13.11.

Englannin kielen sanalla odyssey tarkoitetaan yleensä pitkää ja koettelevaa henkistä tai fyysistä matkaa. Sana juontuu Homeroksen muinaiskreikkalaisesta eeppisestä runoelmasta, joka kertoo kuningas Odysseuksen kymmenen vuotta kestäneestä seikkailujen täyteisestä kotiinpaluusta merten yli Troijan sodan jälkeen. Toisessa kuuluisassa odysseiassa, Stanley Kubrickin 1968 ilmestyneessä scifielokuvassa 2001- A Space Odyssey, visioidaan tulevaisuus, jossa ihmiset matkustelevat avaruudessa aina Jupiteriin saakka.

Toisin kuin Odysseus, isoisäni ylitti meren vain yhden kerran elämänsä aikana. Hän vietti ainoan päivänsä ulkomailla Tukholman rautatieaseman baarissa. Minun odysseiani sijoittuu aikaan, jona lentokoneet lensivät tyhjinä mantereilta toiselle. Koko maailma pysytteli kotona, niin kuin minäkin.

Mutta meri voi pauhata keittiön lavuaarissa ja hylätyistä joulukuusista saattaa kasvaa metsä, kun jäätiköt sulavat pöydälle ja banaanikärpäset lentävät etelään. Eristyksessä voi katsella varjojen tanssia luolan seinillä.

”Todellinen tutkimusmatka ei ole uusien maisemien etsimistä, vaan uusin silmin katsomista.”

-Marcel Proust