v

Ella Kiviniemi & Elias Lahtinen: Flatland – Härmän aukeilta

Näyttely avoinna 6.3.-5.4.

Maanlaveassa makaa joki. Se yhdistää Ylihärmän ja Alahärmän. Lakeus on peltoa. Kesä- ja pakkasaamuina se peittyy vaaleanpunaiseen usvaan. Kiuru kikattaa korkeuksissa ja alhaalla ihmiset tekevät töitä: kyntävät ja kylvävät. Terässaha halkaisee putkenpalasen. Vierailija lyö golfpallon saviseen peltoon ja lähtee huvipuistoon. Kesällä maantiet ovat moottoripyörien pärinän ääninauhaa. Maanviljelijä herää aikaisin myrkyttämään. Pitkän vuoristoradan vaunu käynnistyy. Rekat kokoontuvat vetämään rautaa. Pääsiäisenä vanhat asiat unohdetaan.

Ella Kiviniemen ja Elias Lahtisen dokumentaarinen valokuvateos Flatland – Härmän aukeilta on kuvaajien henkilökohtainen tutkimusmatka Härmään. He tutustuvat eteläpohjalaisiin juuriinsa ja niihin mielikuviin, joita he ovat tottuneet härmäläisyyteen liittämään.

Suomen Texasina tunnetussa puukkojunkkarien maassa legendat elävät vahvoina. Härmä on kuitenkin enemmän kuin häjynsä. Valokuvat vievät lähemmäksi pienen paikkakunnan ihmisiä, perinteitä ja ihmeitä.

Valokuvat ja esineet heijastavat kuvaajien, kuvattavien ja katsojan ajatuksia ja odotuksia Härmästä. Kokonaisuus pohtii identiteetin, legendojen ja tarinoiden liikettä ajassa. Ovatko härmäläiset luoneet tarinansa vai tarinat härmäläiset? Millainen tarina syntyy nyt?

Kansatieteilijä Samuli Paulaharjun (1875–1944) kirjallinen teos Härmän aukeilta (1932) on inspiroinut valokuvaajia prosessin aikana ja toiminut matkaoppaana Härmää tutkiessa. Näyttelyn kuvat on otettu Yli- ja Alahärmässä vuosina 2018–2020 ja esineet on kerätty samoilta seuduilta.

Taiteilijoista Ella Kiviniemi (s. 1991) opiskelee valokuvataidetta Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmassa Helsingissä. Näyttely on Kiviniemen taiteellinen opinnäytetyö. Elias Lahtinen (s.1990) on tamperelainen valokuvaaja ja kuvajournalismin opettaja Tampereen yliopistossa, josta hän on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi.

Työskentelyä ja näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto, Suomen kulttuurirahasto sekä Aalto-yliopisto.