ELOKUU: Anna Niskanen

Anna Niskanen:
Sneaker
4.–27.8.2018
Avajaiset 3.8.2018 klo 17–19

Anna Niskanen

 

Islanti on maantieteellisesti nuori maa, ja se sijaitsee kahden liikkuvan mannerlaatan välissä. Uusi maa-aines täyttää repeämää; maan muodostuminen on jatkuvasti käynnissä. Suurin osa Islannin kiviaineksesta on magmakiveä. Paikallisessa kansanperinteessä uskotaan “näkymättömiin ihmisiin”, Huldufólkiin, jotka asuvat kivimuodostelmissa. Kunnioitus luontoa ja yliluonnollisia olentoja kohtaan on säilynyt modernissa Islannissa. Tahdoin kokea näkymättömien ihmisten läsnäolon vierailemalla kansanperinteessä tunnetuissa paikoissa. Näyttelyn teoksissa on käytetty pohjamateriaalina kuvia matkaltani eri puolilta saarta, ja työstin niitä SÌM-residenssissä Reykjavíkissa.

Sana Sneaker viittaa paitsi Islannin rantojen kavaliin, kuolettaviin äkkiaaltoihin, myös minulle vieraan henkimaailman piileksivään ilmapiiriin.

Työskentelyprosessini ottaa osaa keskusteluun valokuvan määritelmästä. Teokset ovat vääristettyjä maisemavalokuvia, jotka on vedostettu uniikeiksi grafiikan vedoksiksi paperille ja kankaalle. Digitaalisesta kuvamateriaalista koostetut montaasit on valotettu pinnakkaisina uv-valossa syanotypioiksi ja bikromaattivedoksiksi, mustesuihkutulostettuja negatiiveja hyödyntäen.
Anna Niskanen on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka valmistui Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi 2017. Hänen töitään on ollut esillä eri puolilla Suomea, ja vuonna 2018 muun muassa Islannissa ja Venäjällä. Niskasen ensimmäinen valokuvakirja ‘Lustrum’ julkaistiin omakustanteena 2017. Hän on yksi helsinkiläisen Kosminen-kollektiviin ja –taidetilan perustajajäsenistä.

Näyttelyä on tukenut Taiteen Edistämiskeskus.