MARRASKUU: Erkki Raskinen

Erkki Raskinen
Eihän sitä koskaan tiedä 3.-26.11.2018
Avajaiset 2.11.2018 klo 17-19
Taiteilijatapaaminen 18.11. klo 14-15

Erkki Raskinen

Raskinen on koonnut näyttelyynsä yllättäviä tilanteita pitkältä lehtikuvaajan uraltaan. Ensimmäiset kuvat ovat 60-luvulta. Usein tilanne on tullut eteen salamannopeasti ja joskus sitä on odotettu tuntikausia räntäsateessa, tuulessa, paahtavassa helteessä. Parhaita ovat ne hetket, kun hän tietää vanginneensa kuvaan sen ”jonkin”.

Yksi huikeimmista ”Eihän sitä koskaan tiedä” -tilanteista tuli työmatkalla Tallinnaan vuonna 1988. Raskinen oli toimittaja Timo Haapalan kanssa tekemässä reportaasia suomalaisiin turisteihin kohdistuneista ryöstöistä. Kesken työskentelyn eräs mies tuli keskustelemaan heidän kanssaan. Kun miehelle selvisi keskustelukumppaneiden olevan lehtimiehiä, hän kertoi tulevan yön tapahtumasta laululavalla. Mies kavereineen haki autollaan suomalaiset hotellilta ja he olivat ainoina ulkomaisina lehtimiehinä todistamassa laulavaa vallankumousta 70 000 virolaisen kanssa.

Näyttely alkaa tästä tapahtumasta pienellä kuvakoosteella. Lippukuva ”Vapauden huuma” valittiin Suomessa 1988 vuoden uutiskuvaksi ja vuoden lehtikuvaksi. Kuva on otettu varhain aamulla, kun väki lähti laululavalta koteihinsa. Raskinen kuvasi kukkia esiintymislavalla, kun poikajoukko nousi lavalle ja alkoi heiluttaa Viron lippua. Hän sai otettua viisi kuvaa, kunnes pojat hyppäsivät pois poliisin pelossa.

Raskinen (s. 1947) on toiminut vapaana toimittajana ja kuvaajana Tampereella vuodesta 1965, vuonna 1972 – 1973 Kyproksella ja Egyptissä Suomen YK-pataljoonan kuvaajana, sekä vuonna 1975 – 2008 lehtikuvaajana Sanoma Oy:ssä (HS, IS). Hän on ollut eläkkeellä vuodesta 2008.

Näyttelyn järjestämiseen on myönnetty apuraha Journalistisen kulttuurin edistämissäätiöltä (JOKES).