v

Heidi Kirjavainen: Kuin sadevedellä pestyt hiukset

6.2.-1.3.2021

Kuin sadevedellä pestyt hiukset  -näyttelykokonaisuus on formalistinen tutkielma maisemasta. Minimalistiset valokuvat luonnon eri elementtien pinnan tekstuureista ja yksityiskohdista muodostavat kollaasinomaisen valokuvainstallaation, jonka voi nähdä jäljittelevän maalauksellista järvi- tai merimaisemaa. Katsoja voi kirjaimellisesti astua sisään teokseen, joka valloittaa seinien lisäksi myös näyttelytilan lattian.

Geometrisen kauniin pinnan alla teos kuitenkin herättää myös kysymyksiä ympäröivän luontomme vallitsevasta tilasta. Miten luontoamme on käytetty taloudellisiin tarkoituksiin? Missä meidän ympäristössämme menee raja aidon ja keinotekoisen välillä? Mitä on olla luonnontilainen? Luonnonmukainen?

Luonnon elementit ovat valjastettu taiteen käyttöön ja pakotettu erilaisiin muotoihin. Villin ja vapaan veden olemme ottaneet uima-altaisiimme. Puut kaadoimme rakentaaksemme talomme. Kullan värisellä valolla suodatetut kivet muodostavat rikkauksien vuoren.

Omalla tavallaan teos ottaa kantaa siihen, kuinka luonnosta vieraantuneita olemme. Emme ymmärrä, mistä materiaali taloihimme, vessapaperiimme tai älypuhelimiimme tulee. Kulutamme, pelkäämme peuroja, nautimme mäntymetsästä luontona näkemättä kuitenkaan kädenjälkeämme ympäristössämme tai luonnon läsnäoloa jokapäiväisessä elämässämme.

Onko luonto meitä vai me luontoa varten?

Heidi Kirjavainen on valokuvaaja ja kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Belgiassa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta ja valokuvataiteen maisteriksi Antwerpenin taideakatemiasta. Valokuva on läsnä hänen teoksissaan joko osana tilaa tai tila osana valokuvaa. Usein hän valokuvaa ympäristöön rakentamiaan veistoksia ja installaatioita. Toisinaan vedostetut valokuvat muodostavat oman maailmansa näyttelytilaan.