v

Heidi Strengell: Arvon kissa

Valokuvanäyttely antaa äänen suomalaisille rescue-kissoille

Suomessa elää arviolta 20 000 kissaa heitteillä kodittomina. Unohdetuilla ja kaltoinkohdelluilla kissoilla on akuutti hätätila, joka vaatii välittömiä toimia. Näyttely avautuu Tampereen Valokuvakeskus Nykyajassa 1.6.

Arvon kissa -kuvasarja on osa kirjailija Heli Mäenpään samannimistä tietokirjaa, joka käsittelee Suomen kissakriisiä pelastuneiden kissojen tarinoiden kautta. Kirjan ensimmäinen painos myytiin pian loppuun ilmestyessään lokakuussa 2023, ja toinen painos ilmestyi huhtikuussa 2024.

Strengellin Arvon kissa -näyttely sisältää kuvia aiemmin kodittomista suomalaisista kissoista, jotka ovat lopulta löytäneet oman kotinsa. Näyttelyn tarkoituksena on nostaa esiin kotimaamme kissoihin liittyvä eläinsuojelullinen epäkohta ja herättää keskustelua. ”Muotokuvat esittävät kissojen yksilölliset tarinat ja persoonat tilastojen ja massan sijaan. Kuvissa esiintyvät kissat – hassut, keimailevat, kuninkaallisetkin – ovat päähenkilöitä ja selviytyjiä, joihin katsoja voi todella samastua. Haluan työssäni tuoda yhteiskunnassamme sivuutettuja yksilöitä näkyville, ja antaa äänen heille, joilla sitä ei ole. Pyrin valokuvataiteen keinoin esittämään mielipiteeni siitä, että jokaisella yksilöllä on merkitystä.”

Valokuvanäyttely on Strengellin ensimmäinen yksityisnäyttely Pirkanmaalla. ”Kuvasin Arvon kissoja ympäri Suomea, ja kissakriisi koskee koko maatamme. Siksi on merkityksellistä, että aihe on esillä mahdollisimman laajasti.”

Näyttely rohkaisee kaikenikäisiä vieraita tutkimaan muotokuvien kissoja yksilöinä sekä pohtimaan kissan asemaa yhteiskunnassamme: mitä voisimme jokainen omalta osaltamme tehdä auttaaksemme unohdettuja suomalaisia kissoja? Mikä on suomalaisen kissan arvo?

Valokuvaaja Heidi Strengell on erikoistunut muotokuvaukseen ja käsitellyt aiemmin eläinsuojelullisia aiheita Leftovers- ja Etsii omaa ihmistä -valokuvanäyttelyissään. Strengell on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen linjalta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Arvon kissa -valokuvanäyttely avautuu Valokuvakeskus Nykyajassa (Kauppakatu 14, Tampere) 1.6., ja on avoinna 1.7. saakka.