v

HEINÄKUU: Mari Hokkanen

Mari Hokkanen: Set & Setting

9.7. – 2.8.2016 Nykyajan katutasossa

Nykyaika avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16 / Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy

 

Mari Hokkanen: Manmade, 2016

Mari Hokkanen: Manmade, 2016

Mari Hokkasen kuvien tarinat käsittelevät maailmallisia ilmiöitä. Näyttelyn nimi Set & setting viittaa paitsi lavastettuihin maailmoihin, myös ihmisten rakentamiin mielikuviin teosten tapahtumista. Kuvat voivat ilmentää vakavia aiheita, mutta niiden naivistinen toteutustapa, pienet huolimattomuudet lavasteissa ja eräänlainen sarjakuvamainen visuaalisuus jättävät tilaa huumorille, joka pehmentää valittua tematiikkaa. Hokkanen rakentaa kuvien lavasteet itse käsityönä: hän käyttää rakentamiseen usein orgaanista materiaalia kuten multaa, kukkia, oksia ja kuolleita eläimiä. Elementtejä syntyy myös pahvista ja kierrätysmateriaalista.

 

Hokkasen tuotantotapa voidaan lukea osaksi valokuvan omakuva-genreä: ”Olen itse kuvissa aina kun se on fyysisesti mahdollista. Käytän tarinoiden sytykkeenä ympäröivän maailman tapahtumia, henkilökohtaista muistoa, tunnetta, samaistumista toiseen, kollektiivisia symboleita ja mielipidettä. Haluan yleisemmän kannanoton lisäksi ilmaista itseäni, kuitenkaan olematta itse selvästi nähtynä. Tyypillistä töilleni on päähenkilöiden kasvottomuus. Anonymiteetti, joka kuvaan luodaan kasvojen puuttumisen avulla, auttaa päähenkilön etäännyttämisessä. Katsoja ei pääse varmistamaan kuvan tunnetilaa kohteen kasvoilta, vaan hänen täytyy käyttää toisenlaisia reittejä tunteen ja mielentilan tulkitsemiseen”, Hokkanen kertoo.

 

Mari_Hokkanen_Still_Unknown_2016

Mari_Hokkanen_Still_Unknown_2016

Mari Hokkanen (s. 1979) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hänen kuvalliset tarinansa ovat kehollisia performansseja ja rakennettuja installaatioita, joiden aiheet käsittelevät ihmisen ja luonnon suhdetta tai kulttuurisia ja poliittisia ilmiöitä. Hokkanen on valmistunut valokuvaajaksi Helsingin teknillisestä ammattikoulusta 2008. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla, muun muassa Virossa, Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa ja Libanonissa. Set & Setting -näyttely on kuvattu vuosina 2012-16. Tampereella esillä on osa kokonaisuudesta ja mukana on myös sarjan uusin kuva, joka ei ole aiemmin ollut näyttelyssä. Kuvat nähdään Tampereella ensimmäistä kertaa.

 

 

 

Samaan aikaan alakerrassa esillä Juha Mustosen YKSI.