v

HELMIKUU: Sanna Krook ja Ulla-Maija Louhela

KATUTASON NÄYTTELYTILASSA 6. – 28.2.2016

Sanna Krook ja Ulla-Maija Louhela: Lähiötarinoita

HUOM: Luento lauantaina 6.2. klo 13: Urbaania leirinuotiota etsimässä

 

 Sanna Krook_Jaana_2014_pieni

Yli neljännes suomalaisista asuu lähiöissä ja  monikulttuurisuus on siellä arkipäivää. Urbaani lähiö voi olla kotiseutu siinä missä maaseutukyläkin. Lähiö voi olla paikka, johon kaivataan maailmalla tai kaupungin keskustassa käydessä. Lähiö voi merkitä myös elämäntapaa tai mielentilaa, perustaa maailmankatsomukselle.

 

Valokuvaaja Sanna Krookin ja KM, tutkija Ulla-Maija Louhelan näyttely koostuu oululaisen Kaukovainion asukkaiden muotokuvista sekä ihmisten tarinoista elämästään lähiössä. Näyttely kuvaa ihmisiä ja arkea 1960-luvulla rakennetussa lähiössä, joka voisi olla missä kaupungissa tahansa. Valokuvaan ja haastateltavaksi saattoi tulla kuka vain alueen asukas: osa kuvattavista on kutsuttu kuvaan, osa pyydetty mukaan ostarilta, osa taas on kuullut projektista tutultaan. Kuvaukset ja tarinoiden keruu on tapahtunut vuosina 2014–2015.

 

Muotokuvissa Sanna Krook hakee hetkeä, jolloin ihminen vain on. Intensiivisesti läsnä, vahvana, haavoittuvana, herkkänä ja silti rohkeasti asettuneena toisen katseen alle. Sanna Krook (1976) on valokuvaaja, joka asuu ja työskentelee Oulussa. Koulutukseltaan hän on valokuvaaja (VAT) ja FM.

 

Ulla-Maija Louhelan haastatteluista keräämissä tarinoissa lähiö näyttäytyy paikkana, jossa elämä tapahtuu. KM Ulla-Maija Louhela (s. 1980) on Oulun Kaukovainiolla asuva tutkija, jonka väitöstutkimus tarkastetaan helmikuussa 2016. Väitöstutkimus käsittelee nuorten osallisuutta paikallisyhteisössä.

 

Oheisohjelma la 6.2. klo 13-14: Urbaania leirinuotiota etsimässä

Lähiössä kohtaavat monenlaiset ihmiset ja siellä on monen suomalaisen koti. Ulla-Maija Louhela luennoi siitä, miten ihmiset ja heidän elämäntarinansa ovat osa asuinalueen kertomusta. Lähiötarinoita-projektissa Louhela pystyttää urbaania leirinuotiota kokoamalla yhteen lähiössä asuvien ihmisten kokemuksia elämästään ja kotiseuduksi muotoutuneesta asuinalueestaan. Osallisuutta edistävää yhteisöä kuvaavassa väitöstutkimuksessaan Louhela etsiytyy syrjäseudun ”leirinuotioille” ja kylän tarinankerrontaperinteeseen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.