HELMIKUU: Kimmo Ojaniemi

Kimmo Ojaniemi
Taivaanmerkit – Celestial Signs

3.-26.2. 2018
Nykyajan katutason galleriassa

Kuva: Kimmo Ojaniemi

Taivaan merkit näyttelyssä on esillä taivas sekä vertauskuvallisesti että konkreettisesti.

Olen agnostikko, mutta tunnustan uskonnon suuren merkityksen ihmiselle ja yhteiskunnalle. Tämä näkyy myös aihevalinnoissani ja teosteni nimissä kautta koko uran.

Valokuvakeskus Nykyaikaan tulee esille lattiasta kattoon ulottuva ”Pilari”, jonka esikuvat löytyvät Euroopan suurista katedraaleista.
Jo usean vuoden ajan olen työstänyt katedraali-aihetta puusäleistä rakentamissani suurikokoisissa veistoksissa.

Tämä on ensimmäinen näyttelyni, jossa valokuva näyttelee pääsosaa, vaikka sillä työssäni jaelämässäni on teinivuosista saakka ollut suuri merkitys.

Taiteilijalle teos on aina enemmän kuin pelkkä kuva tekniikkoineen tai manifesti filosofisine tai poliittisine intentioineen, se sisältää myös prosessin aikaiset tunnetilat, se saattaa sisältää musiikkia ja muistoja, sadetta tai aurinkoa, ahdistusta tai vapauden tunnetta.

Valokuva tuo taiteentekemiseen aspektin, joka muussa tekemisessä on vierasta, valokuva lavertelee ja todistaa ottajansa sijainnista kuvaushetkellä. Tämän seikan voisi kuvitella häivyttävän taiteelliseen prosessiin liittyvää taikaa, mutta asia on usein päinvastoin.

Oikean valotushetken odottaminen yössä yksin ja hetken löytyminen ovat luonnonihmeen todistamista, ja se osa prosessia on aina terapeuttinen, hyvän aikaa. Valokuvaaminen on minulle luonnossa suoritettava riitti, ja tässä yhdyn perisuomalaiseen ajatukseen luontokokemuksen ja uskonnollisen kokemuksen keskinäisestä sukulaisuudesta. Tärkeässä roolissa näyttelyssä on myös laatimani, voimakkaasti tunnelmaa luova ääniteos.

Kimmo Ojaniemi ( s. 1957) on turkulainen kuvataiteilija jonka teokset saavat aiheensa ihmisen historiasta, kulttuureista, luonnontieteistä, uskosta ja vallasta.
Ojaniemi on pitänyt lukuisia näyttelyitä 80-luvulta alkaen Suomessa ja ulkomailla sekä toteuttanut mm. useita julkisia teoksia, joista mainittakoon Turun Myllytunnelin ”Gaian silmä” ja dominikaaniluostarin muistomerkki Turun Olavinpuistossa.

Ojaniemi valmistui alunperin taidemaalariksi mutta suuri osa hänen tuotannostaan on kolmiulotteista.
 Taiteilijan viime vuosina käyttämää puumateriaalia edelsi 80-luvulta vuoteen 2006 kestänyt kausi, jolloin hän keskittyi sähköllä toimiviin, soiviin ja liikkuviin mekaanisiin veistoksiin.