v

HELMIKUU: Lauri Eriksson

Kellarin galleriassa esillä 6. – 28.2.2016

Lauri Eriksson: 22 tapausta asunnottomuudesta

eriksson

Suomessa on yli 7500 asunnotonta. Heistä 90 prosenttia on yksinäisiä miehiä. Asunnottomien ja sitä kautta syrjäytyneiden ryhmä ei missään muotoa ole homogeeninen vaan taustat ja syyt ovat moninaiset. Asunnottomuus koskettaa tänä päivänä niin perheitä, naisia, miehiä, nuoria kuin maahanmuuttajiakin.

 

Valokuvaaja Lauri Eriksson esittelee näyttelyssään 22 miestä, joiden taustalta löytyy vuosien asunnottomuus. Muotokuvat on kuvattu kolmessa eri asumispalveluyksikössä vuonna 2015. Iältään miehet ovat 25-70 -vuotiaita.

”Esitin miehille kymmenen kysymystä, liittyen heidän elämäntilanteeseensa ja toiveisiinsa. Halusin tutkia, miten he arvioivat omaa elämäänsä, kykyjään ja mahdollisuuksiaan, sekä onko heillä mm. sosiaalisia verkostoja. Miesten käsinkirjoitetut vastaukset asetettuihin kysymyksiin – yhdistettynä muotokuviin – luovat muotokuville muodon jossa objekti ja subjekti sekoittuvat.”

 

22 tapausta asunnottomuudesta -näyttelyssä Eriksson pohtii hyvän elämän lähtökohtaa: asunnon ja kodin käsitettä. Mikä on tie syrjäytymiseen? Ja onko asunnoton häiriötekijä ympäristölleen? Vai onko hänellä kuitenkin samat toiveet kuin monilla muillakin: saada oma koti ja olla terve.

 

Lauri Eriksson (s. 1965) on valokuvaaja, jonka töitä on 25 vuoden ajan julkaistu laajalti sekä kotimaisissa että ulkomaisissa lehdissä. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin. Erikssonilta on ilmestynyt valokuvakirjat Suomi Pictures ja Bitter & Sweet. Parhaillaan hän työstää uutta kirjaa. Hän on lisäksi toiminut vierailevana luennoitsijana alan oppilaitoksissa mm. Aalto-yliopistossa ja Lahden ammattikorkeakoulussa.