v

LOKAKUU: Wilma Hurskainen

8.10. – 1.11.2016

Wilma Hurskainen: The Man Comes Around

Nykyaika avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16 / Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy

 

Wilma Hurskaisen uusi valokuvasarja The Man Comes Around sijoittuu historialliseen taitekohtaan, jossa ilmastonmuutos, väestönkasvu ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen uhkaavat koko olemassaoloamme. Hurskaisen kuvissa kriisiä saapuu edustamaan valkoinen ikääntyvä heteromies, mies vallan kamareista, hahmo joka ”omistaa maailman”. Tämä patriarkka on kuitenkin epävarma, hänen voimansa päivät ovat jo takanapäin.

 

Myytti puhumattomasta suomalaisesta miehestä liittyy erityisesti suuren ikäluokan edustajiin, jotka ovat pitkästä rauhanajasta huolimatta eläneet dramaattisten muutosten keskellä. He ovat kokeneet sodanjälkeisen jälleenrakentamisen vimman ja kehitysoptimismin, mutta myös hyvinvointivaltion meneillään olevan purkamisen ja näköalattomuuden. Nyt he elävät epävarmassa globaalissa maailmassa, jossa poliittisen vaikuttamisen mahdollisuudet tuntuvat kutistuneen vain kuluttamiseksi tai oletetun vastapuolen rajuksi syyttelyksi. Perheen pää on riisuttu vallastaan, ja digitaalisen vallankumouksen jäljiltä suuri joukko ihmisiä on jäänyt lähes lukutaidottomiksi.

 

Mieheyden kuviteltavissa olevat mallit ovat nuoremmille sukupolville väljempiä kuin suuren ikäluokan edustajille. Valokuvattuna tämä yleisihminen, valkoinen ikääntyvä heteromies, on silti yllättäen vapaa odotuksista: hänen ruumiinsa ei poseeraa tavoitellen ideaalia vaan tyytyy olemaan se mikä on.

 

HurskainenWilma_There_Are_Over_300_Golf_Courses_in_Arizona

HurskainenWilma: There Are Over 300 Golf Courses in Arizona

Wilma Hurskaisen (s. 1979) taiteen keskeisiä teemoja ovat muistiin ja henkilöhistoriaan sekä ihmisen ja muiden lajien yhteiseloon liittyvät kysymykset. Hurskainen on opiskellut valokuvausta Lahden Muotoiluinstituutissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Euroopassa sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Euroopassa, Venäjällä ja Japanissa.

Hurskainen on julkaissut kaksi valokuvakirjaa: Kasvu/Growth (Musta Taide, 2008) ja Heiress (Kerber, 2012). Hurskaiselta ilmestyy lähiaikoina hänen kolmas kirjansa, The Woman Who Married a Horse.

 

Hurskaisen näyttely katutasossa. Samaan aikaan alakerran galleriassa Heikki Humberg: Rooms of Truth

 

 

 

 

 

 

OHEISOHJELMA

Miehistä, naisista ja hevosista – keskustelutilaisuus sunnuntaina 23.10. klo 14-15

 

Wilma Hurskainen ja Sanna Lipponen keskustelevat ihmisten ja eläinten esittämisestä valokuvissa su 23.10. klo 14-15. Ennakkoesittelyssä on Wilman uusi valokuvakirja The Woman Who Married a Horse, johon Lipponen on kirjoittanut esseen. Kirja on myynnissä keskustelutilaisuudessa.

 

Miten valokuvat tekevät naisia ja miehiä? Kuinka valokuvan tekijä, kohde ja katsoja käyttävät valtaa? Entä miten ihmisen ja eläimen suhde hahmottuvat valokuvissa, ja onko eläin ihmiselle välttämätön peili?

 

FM Sanna Lipponen työskentelee vapaana kirjoittajana. Hänen tekstejään on julkaistu mm. Helsingin Sanomissa, Museo-lehdessä ja EDIT-taidemediassa, jonka perustajajäsen hän on. Lisäksi Lipponen kirjoittaa tilauksesta erilaisia tekstejä taidealan toimijoille. Aiemmin Lipponen on työskennellyt projektityöntekijänä Suomen valokuvataiteen museossa ja Gallen-Kallelan Museossa.

 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.