v

Jarmo Koponen: Someplace

Someplace -näyttelyn kuvat ovat syntyneet eri puolilla maailmaa paikoissa, jotka ovat saaneet taiteilijan pysähtymään. Muuttaessaan kaupungeista, maista ja mantereista toisiin, Jarmo Koponen on kohdannut paikkoja, jotka ovat saaneet hänet viipymään hetken. Osa paikoista on ollut visuaalisesti silmiinpistäviä, toiset hyvin tavallisia, mutta niille on aina ollut yhteistä voimakas paikan tuntu. Ne tuntuvat merkittäviltä, jokainen omalla, usein selittämättömällä tavallaan. Näistä kuvista on ajan myötä syntynyt kokonaisuus Someplace. Näyttelyn kuvat ovat ensisijaisesti kuvia ajasta ja paikasta, mutta ne ovat myös tutkielmia siitä, mitä taiteilija pitää esteettisesti kiinnostavana.

”Kyse on kuvanottohetkellä minun ja paikan välisestä kanssakäymisestä, ja myöhemmin katsojan, teoksen, ja teoksen esittämän paikan suhteesta. Jätän tarkoituksella ihmiset pois kuvistani, koska heidän läsnäolonsa helposti muuttaa katsojan sivulliseksi, joka tutkii jonkun muun maailmaa. Siihen meillä on jo liikaakin mahdollisuuksia sosiaalisen median ansiosta. En pyri välittämään tarinaa, vaan esittämään nämä paikat mahdollisimman todenmukaisesti pienimpiä yksityiskohtia myöten, jotta katsoja voi reagoida niihin omalla tavallaan.”

Jarmo Koponen on suomalais-amerikkalainen kuvataiteilija, jolle kamera on yksi monista kuvan tekemisen välineistä. Valokuvan lisäksi Koponen työskentelee useiden eri tekniikoiden parissa.