v

Jenni Toivonen: Hover over a pale blue

22.4.–22.5.2023

Hover over a pale blue kuvastaa melankolisen kaipuun tilaa, joka on syntynyt etäisyydestä ja eristäytyneisyydestä kahden ihmisen erotessa toisistaan. 

Välimatka heidän välillään projisoituu etäisyydeksi vuoren ja sitä katsovan ihmisen välillä – kuvastaen samalla suhdetta luontoon ja rakentaen ymmärrystä elämän väliaikaisuudesta. Heijastaessaan elämän ja kuoleman kiertokulkua, teos visualisoi rakkauden ja menetyksen sekä eroamisen ja jälleennäkemisen kokemuksia. Visuaalisen runon muodossa teos tuo yhteen reflektioita henkilökohtaiselta matkalta vuoristossa vietetyn hiljaisuusretriitin ajalta.  

Pilvet, vuori ja valtameri rakentavat teoksessa ympyrän, joka kuvastaa elämän yhteenkytkeytyneisyyttä ja muistuttaa kehossamme olevista fyysisistä todellisuuksista suhteessa ympärillämme olevaan aikaan ja paikkaan. Mietiskelevyys luo vastapainoa liikkeelle ja kuvat ohikiitävistä maisemista heijastavat muutosta ja kaukana ulottumattomissa olevaa. Vastakkaisten, kesästä muistuttavien assosiaatioiden kautta teos syleilee ohimenevyyttä elämän kauneudessa, tuoden säteen lämpöä kalpeaan siniseen. Samalla etäisyys muodostuu suuremmaksi vertauskuvaksi elämälle ja asioille, joita emme voi hallita – luoden tilan, missä antautua olosuhteille ja hyväksyä ajan virtaavuus ja aineettomuus.