v

Juha Suonpää: Metsän kissa

17.2.–18.3.2024

Euroopan ilveskannasta noin neljäsosa asuu Suomessa. Vielä sata vuotta sitten lähes sukupuuttoon tapettu kissapeto on kyennyt palaamaan eteläiseen Suomeen, vaikka yhä edelleen joka kuudes ilves tapetaan vuosittain ns. kannanhoidollisten poikkeuslupien turvin. Juha Suonpään ilves-projektin tavoitteena on lisätä valokuvataiteen keinoin ympäristöön liittyvää tunnetietoa. Ilvesten välityksellä hän haluaa tehdä näkyväksi meitä ympäröivän monimuotoisen luonnon, jonka säilyminen edellyttää uuden tyyppisen luontosuhteen rakentumista.  

Metsän kissa saattaa aiheensa puolesta vaikuttaa perinteiseltä luontokuvanäyttelyltä, mutta Suonpään työskentelymetodi tuottaa yllätyksen. Valokuvista ja videoteoksesta koostuvan näyttelyn aineisto on syntynyt metsään viideksi vuodeksi asetetuilla kameroilla. Suonpää itse ei ole koskaan nähnyt kuvissa esiintyviä eläinyksilöitä. Kuvien aiheina olevat, usein yöaikaan liikkuneet eläimet ovat kuulleet, tunteneet, haistaneet ja nähneet infrapuna-aallonpituudella kuvaavat kamerat, jolloin kuvat voidaan nähdä myös eräänlaisina luonnon selfieinä.  

Metsän kissa -näyttely on osa laajempaa suurpetoaiheista teoskokonaisuutta, johon kuuluu vuonna 2023 ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva Ilveskuiskaaja / Lynx Man, näyttelyn aikana julkaistava ilves-aiheinen valokuvakirja ja vaikuttavuuskampanja, joka toteutettiin elokuvan julkaisun yhteydessä tamperelaisen elokuvatuotantoyhtiö Wacky Tie Filmsin ja Luonnonperintösäätiön yhteistyönä. Metsän kissa -näyttely oheistapahtumineen jatkaa tätä vaikuttavuustyötä kanssakulkijuuden puolustamiseksi. 

Metsän kissa -näyttelyyn sisältyy yhteensä viisi luontokuvailtaa, joissa tutustutaan Juha Suonpään johdattelemana ilvesten salattuun elämään:  

16.2. Näyttelyn avajaiset ja kirjan julkistaminen klo 17-19 / Valokuvakeskus Nykyaika. 

21.2. Ilveskuiskaaja / Lynx Man (80 min) -erikoisnäytös Arthouse Cinema Niagarassa klo 17. Paikalla keskustelemassa ilveskuiskaaja Hannu Rantala ja ohjaaja Juha Suonpää. 12€.

24.2. Hissun kissun -ilvesiltapäivä klo 14–15 / Galleria Nykyaika.  

2.3. Kissojen jäljillä – suora lähetys metsästä klo 16–17 / Valokuvakeskus Nykyaika.  

7.3. Mikä ihmeen otus toi on? -luontoilta klo 17–18 / Valokuvakeskus Nykyaika. Vierailevana tähtenä luontotohtori Tomi Kumpulainen. 

Juha Suonpää on taiteen, ympäristö- ja luontokuvauksen dosentti, taiteen tohtori ja kasvatustieteen maisteri. Suonpää toimii yliopettajanana Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) soveltavan tutkimuksen keskuksessa.  

Suonpää on pitänyt kansainvälisiä näyttelyitä ja julkaissut dokumenttielokuvia, lukuisia akateemisia monografioita ja artikkeleita sekä tutkinut muun muassa valokuvaukseen, tieteen visualisointiin ja paikan identiteetin rakentumiseen liittyviä aiheita.  

Taiteen ja tieteen kentällä tekemästään työstä Suonpää on palkittu Pirkanmaan maakuntarahaston tiedepalkinnolla vuonna 2000, Finnfoto-palkinnolla vuonna 2011, Taiteen edistämiskeskuksen kulttuuritekopalkinnolla vuonna 2013 ja Majaoja-palkinnolla vuonna 2017.