KESÄKUU: Lorenzö

Lorenzö:
Without anything, but this.2.6.–2.7.2018

Lorenzö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Without anything, but this on valokuvataiteilija Lorenzön dokumentaarinen valokuvausprojekti, ja kannanotto turvapaikanhakijoiden kohtaamaa rasismia ja välinpitämättömyyttä vastaan.

Lorenzö kiersi vuosina 2016 ja 2017 eri puolilla Suomea sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa. Hän tapasi keskusten asiakkaita ja haastatteli heitä​. Lorenzölle järjestettiin vastaanottokeskuksissa oma huone, johon hän rakensi pienen valokuvausstudion. Valokuvausprojektiin osallistuneet näyttivät mitä he olivat tuoneet mukanaan kotimaastaan ja kertoivat Lorenzölle tarinansa tulkin välityksellä.

Kuvissa ei näytetä henkilöiden kasvoja, eikä niistä ilmene maantieteellisiä paikkoja. Ihmisten tarinat ja kuvat muodostavat kokonaisuuden. Muiden visuaalisten viitteiden puuttuessa, katsoja tulkitsee teoksia oman kulttuurinsa kautta. Ja huomaa lopulta, että ihmiset kuvien ja tarinoiden takana elivät normaalia elämää ennen kun joutuivat pakenemaan maastaan.

Lorenzö on ranskalainen valokuvaaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla.