v

TAMMIKUU: Lasse Lecklin

Lasse Lecklin: Expedition

9.1. 31.1.2016                     

 

Expedition on tutkimusmatka pohjoisen arktisille alueille. Valokuvaaja Lasse Lecklin on kuvannut näyttelyn teokset kahden vuoden aikana Suomen ja Norjan Lapissa sekä Huippuvuorilla.

 

Valokuvasarjojen ja videoteosten kantava teema on ihmisen ja luonnon suhde. Ihmisellä on tarve mitata ja tutkia, ihailla ja ymmärtää luontoa. Leckliniä kiinnostavat ihmisen jäljet luonnossa ja ihmisen toiminnan vaikutus ympäristöön.

 

Sverdruphamaren, from the series Covering, 2014. 100 x 100 cm. Photo by Lasse Lecklin

Sverdruphamaren, from the series Covering, 2014. 100 x 100 cm. Photo by Lasse Lecklin

Arktisiin alueisiin kohdistuu aiempaa enemmän huomiota, kun luonnonvaroja halutaan ottaa käyttöön ja resurssien hyödyntäminen nousee ajankohtaiseksi poliittiseksi kysymykseksi. Ilmastonmuutoksen myötä ikiroudan alueet näyttelevät suurta roolia maapallon tulevaisuudessa. Toisaalta luonnonvaroihin päästään entistä helpommin käsiksi, mutta peruuttamattoman muutoksen estämiseksi ne pitäisi jättää hyödyntämättä.

 

Aihe on vakava, sillä arktisten alueiden luonnon huikaiseva kauneus pitää sisällään myös suuria riskejä. Lecklinin lähestymistapa ei ole kuitenkaan saarnaava, vaan teoksissa on jylhää pohjoisen estetiikkaa ja toisaalta myös leikkisyyttä.

 

Näyttelyn teokset on toteutettu osin yhteistyössä luonnontieteilijöiden kanssa hyödyntäen tieteellistä ajattelua valokuvateoksissa niin, että taide ja tiede kohtaavat.

 

Lasse Lecklin: Expedition näyttely on kahdessa kerroksessa

Näyttelyinfo:

Nykyaika, Kauppakatu 14, 33210 Tampere
Avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16
Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy
Puh. 050 441 2040

 

 

Lasse Lecklin (s. 1982) on helsinkiläinen valokuvaaja, joka on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta.

 

Nykyajassa esillä oleva Expedition on Lecklinin viides yksityisnäyttely, ja aiemmin hänen teoksiaan on esitetty lukuisissa ryhmänäyttelyissä ja festivaaleilla mm. Etelä-Afrikassa, Ranskassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Lasse Leckliniä ovat hankkeessa tukeneet Pohjoismainen kulttuuripiste – Kulturkontakt Nord, Oskar Öflunds stiftelse ja Taiteen edistämiskeskus.