v

Leena Kela: Rest of Us

5.8.-4.9. Valokuvakeskus Nykyajan Studio

Rest of Us -videotrilogia koostuu yhdessä kuvaaja Jussi Virkkumaan kanssa toteuttamistani ihmisen jälkeistä aikaa käsittelevistä performansseista videolle. Kolmiosainen videosarja sisältää teokset There Is No Planet B (2020), Rest of Time (2021) ja If You Fall, We Will Fall Too (2022).

Juuri ennen kuolemaansa fyysikko-kosmologi Stephen Hawking antoi varoituksen, että ihmiskunnalla on enää sata vuotta aikaa maapallolla. Pelastaaksemme ihmisen sukupuutolta, meidän täytyy valmistautua kolonisoimaan jokin toinen planeetta. Aikamme on loppumassa ja siksi on valmistauduttava matkallelähtöön kohti uutta planeettaa. Teossarja esittää kysymyksiä maapallomme tulevaisuudesta. Koska meillä ei ole planeetta B:tä, jonne siirtyä, miten me ihmiset toimimme planeettamme ollessa kriisissä? Kuinka paljon meillä on aikaa jäljellä? Mitä meistä jää jäljelle?

There Is No Planet B -teoksessa liputan kulta-hopeisesta avaruuslakanasta ja ongenvavasta tehtyä suurta lippua paikoissa, missä ihminen on tehnyt lopullista tai merkittävää tuhoa joko niin, että maisema on tuhoutunut kokonaan tai niin, että sen biodiversiteetti on hyvin köyhtynyt. Liputuspaikkoja ovat esimerkiksi avohakkuualue, kaivos ja turvesuo. Videoperformanssi on performatiivinen rituaali pyrkimykselle muuttaa omaa käytöstämme keskellä globaalia ympäristökriisiä.

Rest of Time on graaniittilouhoksella kuvattu aikaa, hitautta ja muutosta käsittelevä videoessee. Teoksen keskiössä on kiven ja ihmiskehon suhde ajallisuuden näkökulmasta. Kaivosalueen suuret ja paikallaan pysyvät kivenlohkareet edustavat kiven aikaa, hitautta ja pysyvyyttä, johon ihmisen kosketus on tehnyt hyvin nopeita muutoksia muovaten niistä neliöitä ja suorakulmioita. Ihmiskeho itsessään häviää kiven järkkymättömälle voimalle, mutta erilaisia työkaluja käyttämällä ihminen voittaa kiven pysyvyyden jopa siinä mittakaavassa, että koko maisema muuttuu ikään kuin ihmisen muovaamaksi veistokseksi. Esseeosio käsittelee kysymystä siitä, miten toimia muutoksen keskellä: tulisiko meidän aktiivisen toiminnan sijaan suhtautua ekologiseen kriisiin ottamalla aikaa suremiselle, lepäämiselle ja hitaudelle? Onko myrskyn silmässä paras paikka levätä?

If You Fall, We Will Fall Too -teos sijoittuu varsinaissuomalaiseen ikimetsään. Itseni lisäksi seitsemän eri ikäistä ja eri taustaista esiintyjää on asettautunut metsäalueelle puiden lomaan. Esiintyjät liikkuvat hyvin hitaasti kohoten ylös ja laskeutuen alas erirytmisesti. Vanhojen havupuiden ja metsänpeiton liikkumattomuus rinnastuu ihmisten hitaaseen liikkeeseen, jossa ihmiskeho yksitellen kohoaa seisomaan ja laskeutuu taas maahan joko makuu- tai kyykkyasentoon.

Liike- ja koreografinen konsultaatio: Suvi Nieminen

Esiintyjät: Leena Kela, Lauri Kärkkäinen, Suvi Nieminen, Pirkko Piri, Milla Ryytty, Silja Saarinen, Pete Santos ja Yngve Sjöblom

Leena Kela on performanssitaiteilija, New Performance Turku Biennalen taiteellinen johtaja, Saaren kartanon residenssin johtaja ja tohtorikoulutettava Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hänen teoksensa ja tutkimuksensa tarkastelevat kehollisuuden ja materiaalisuuden vuorovaikutusta performanssitaiteessa. Hän tekee esityksiä ja videoteoksia, jotka nyrjäyttävät ja leikittelevät suhteellamme arkipäiväisiin esineisiin ja ilmiöihin. Hän on esiintynyt lukuisissa yhteyksissä Suomessa sekä kansainvälisesti performanssitaiteen festivaaleilla ja näyttelyissä kaikilla maapallon mantereilla Etelämannerta lukuun ottamatta.

www.leenakela.com

Näyttelyn teoksia ovat tukeneet AVEK, Taiteen edistämiskeskus, Varsinais-Suomen rahasto, Läntinen tanssin aluekeskus ja Taideyliopisto.