v

MARRASKUU: Kati Leinonen

5. – 29.11.2016

 

Kati Leinonen: Äimärautio – Osa I

Nykyaika avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16 / Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy

Taiteilijatapaaminen su 20.11. klo 13

 

Valokuvakeskus Nykyajassa esillä oleva näyttely on ensimmäinen osa työn alla olevasta Äimärautio-projektista. Äimärautio – Osa I sisältää muotokuvasarjan sekä moniosaisen teoksen, jonka pääroolissa on hevonen. Valikoidut muotokuvat on kuvattu 1800-lukulaisella märkälevytekniikalla, joka on vakiintunut Leinosen työtavaksi nimenomaan muotokuvan tekemisen välineenä. Muotokuvissa ihminen on vahvasti läsnä, koska kuvaustilanne poikkeaa radikaalisti siitä, mihin olemme digitalisoituneena aikanamme tottuneet. Märkälevytekniikka hidastaa kuvaamisen prosessia ja pakottaa syventymään kohteeseen, kuvaushetkeen sekä läsnäoloon.

Näyttelyn toisessa kuvasarjassa hevonen näyttäytyy pysähtyneenä asentoihin, joissa se ei kuvataiteessa yleisesti esiinny. Sen tuttu ja ylväs muoto muuttuu kuvissa oudoksi, kun se pyörii hiekassa ja sen valppaus katoaa, kun se tuijottaa taustan tyhjyyteen.

 

Äimärautio-projekti kokonaisuudessaan kertoo hevosmiehistä, -naisista ja hevoskulttuurista pohtien vahvaa emotionaalista suhdetta ihmisen ja hevosen välillä. Se kuvaa elämää hevosten rinnalla yhteisössä, jossa useimmille hevoset ovat elämäntapa.

Kati Leinonen on saanut tukea Äimärautio-projektiinsa Suomen Kulttuurirahaston Keskusrahastolta.

 

Kati Leinonen (s. 1974) on oululainen valokuvaaja ja taitelija. Leinonen pyrkii usein kuvissaan tekemään näkyväksi piilevän – tarjoamaan vaihtoehtoisen tavan nähdä. Leinonen on opiskellut valokuvausta London College of Printingissä ja audiovisuaalista mediakulttuuria Lapin yliopistossa, jonne hän tekee parhaillaan väitöstyötä aiheenaan 1800-luvun märkälevytekniikka nykymuotokuvan välineenä. Leinonen on opiskellut märkälevytekniikkaa Yhdysvalloissa France Scully-Ostermannin opissa ja työskennellyt tekniikalla vuodesta 2008 lähtien. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä muun muassa Pohjoisessa valokuvakeskuksessa,  VB-valokuvakeskuksessa ja Hippolytessa.

 

Kati Leinosen taiteilijatapaaminen su 20.11. klo 13-14 on avoin kaikille. Tilaisuus on maksuton.

katileinonen.com

 

 

Samaan aikaan alakerrassa Jenni Valorinnan Uniliike

Leinonen Kati: Aimarautio

Leinonen Kati: Aimarautio