MAALISKUU: Joel Karppanen

Joel Karppanen
Suomalainen Pastoraali
3.–26.3.2018 Nykyajan katutason galleriassa

Joel Karppanen

Joel Karppasen Suomalainen pastoraali –valokuvasarja on kansallisromantiikan stereotypioiden taakse katsova rehellinen läpileikkaus suomalaisesta maaseudusta ja sen ajankohtaisista muutoksista 2010-luvun jälkiteollisena aikana. Tätä kaikkea tarkastellaan Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan kahdensadan asukkaan Karinkannan kylän kautta.

Valokuvaaja Joel Karppanen kuvasi elämää Karinkannassa kahden vuoden ajan. Projektin kuvat koostuvat keskiformaatin filmille kuvatuista vähäeleisistä muotokuvista, maisemista, eläimistä, sisätiloista, yksityiskohdista ja pysähtyneistä hetkistä. Kylällä tapahtuu paljon mutta ei juuri ollenkaan, ja Karppasen demokraattinen kamera on valottanut kaiken oleellisen, niin arjen, työn kuin juhlan. Teoksen kuvat ovat ajattomia, ja ne voisivat pysähtyneisyydessään tapahtua menneisyydessä tai omassa metatodellisuudessa. Karppasen tarkoituksena ei ole ollut kuitenkaan nostalgisoida, vaan pikemminkin lämpimän ironinen pilke silmäkulmassa kommentoida nykyihmisen maaseudun kaipuuta.

“Suurella osalla suomalaisista on juuret maaseudulla, jos ei toisessa niin vähintään neljännessä polvessa. Oli kyse mummolamuistoista tai kansallisromanttisesta viihdekuvastosta, on mielikuvamme maaseudusta nostalgisoitunut. Meihin on iskostunut tiedostamaton maaseudun kaipuu. Se on jokin sisäämme kirjoitettu mielentila; kansakuntamme historian saatossa muotunut mielikuva rauhallisesta turvapaikasta; tunnemuisto kadonneesta maisemasta.”

Suomalaisesssa pastoraalissa Karppanen piirtää kuvan menneestä suomalaisesta unelmasta ja tarjoaa ikkunan toiseen maailmaan, mahdollisuuden nähdä sinne minne yleensä ei katsota, joutomaihin ja välitiloihin – tuleviin raunioihin.

Sisällössä ja ilmaisussa Karppanen on pyrkinyt sekä rehellisyyteen että tuoreeseen lähestymistapaan. Siinä missä useat maaseudulle sijoittuvat kuvasarjat pyrkivät kuvaamaan kohteensa arvottavassa valossa – usein juuri sen ränsistyneimmän ladon takana – Karppanen vain surumielisesti toteaa: näin elämän ja elämäntyylien kiertokulut toimivat. Kaikki on vain tilapäistä.

Joel Karppanen (s. 1993) on oululaislähtöinen valokuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Kemissä. Karppasen työskentely nojaa yhteiskunnallisen realismin ja humanistisen valokuvan perinteisiin. Hän käsittelee dokumentaarispohjaisissa valokuvissaan ja videoissaan välitiloja, elinympäristöjä sekä urbaanin ja ruraalin suhdetta. Itseoppineella Karppasella on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyitä mm. Valokuvagalleria Hippolytessä, Pohjoisessa valokuvakeskuksessa ja Oulun juhlaviikoilla. Hänen töitään löytyy yksityisistä ja julkisista kokoelmista. Vuonna 2017 hänelle myönnettiin Jouko Lehtolan Säätiön nuorelle dokumenttikuvaajalle osoitettu Nuori Sankari -palkinto ja Burn Magazinen Emerging Photographer Fund -ehdokkuus.