v

MAALISKUU: Marjukka Vainio

4. – 28.3.2015

Marjukka Vainio: Matkalla Debussyn kanssa

– valokuvanäyttely Kangasala-talon galleriassa.

Vainio_Deux dahlias et papier_2014_pieni

AVOIMET AVAJAISET torstaina 5.maaliskuuta klo 17.30–19. Taiteilija paikalla. Tervetuloa!

Marjukka Vainion kuvat viittaavat toisaalta kasvimaailmaan ja toisaalta musiikkiin synnyttämiin impressioihin. Vainion kasvimaailman aiheet ovat usein omaelämäkerrallisia kertoen kaipauksesta, elämän hauraudesta ja lyhyydestä. Viime aikoina Debussyn musiikki on antanut innoitusta taiteilijan työskentelylle, se on tuonut kuviin liikettä, ilmavuutta, läpikuultavuutta ja tilallisuutta.

Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Marjukka Vainio (s. 1953) asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa.

Näyttelyinfo:

Kangasala-talon Galleria on avoinna:

Ti – To klo 11–19

Pe – La klo 11–17

Su – Ma suljettu

Valokuvanäyttelyihin on vapaa pääsy.

Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala. Puh. 040 773 0148

Näyttelyn järjestää Valokuvakeskus Nykyaika.

 

 

Valokuvani kertovat usein jostain kadotetusta tai jostain jota kaivataan tai etsitään. Anaïs Ninin ajatusta mukaillen: Valitsin valokuvan ja metaforan, en siksi että rakastan arvoituksellisuutta ja vaikeatajuisuutta, vaan koska kuva on lähempänä tapaamme kokea asiat syvällä sisimmässämme.

 

Kasvimaailman aiheeni ovat usein omaelämäkerrallisia ja viittaan niillä johonkin kokemukseen tai tunnetilaan. Usein ne kertovat kaipauksesta, elämän hauraudesta ja lyhyydestä.

Kiinnostus kasveihin ja puutarhan hoitoon on isoäitini perintöä. Aluksi harrastuksessa oli kysymys hyötynäkökulmasta, mutta siihen liittyi myös voimakkaita luomisen, ihmetyksen, ilon ja itseilmaisun kaltaisia kokemuksia. Ajatus kasvien käyttämisestä kuvissani syntyi vähitellen.

Olen kerännyt kasveja varastoon tai kasvattanut niitä varta vasten kuva-aiheitani varten. Joillakin kasveilla, niiden olemuksella, on ollut voimakas merkitys itsessään, joskus taas muoto tai väri ovat innoittaneet. Valitsemiani kasveja käytän sisäisen maailman ja mielen kuvaajina.

 

Tämän näyttelyn kuvat viittaavat kahteen suuntaan: useita vuosikymmeniä työstämääni kasvimaailmasta lähtevään aihepiiriin sekä musiikkiin ja sen synnyttämiin impressioihin. Debussyn musiikki on antanut innoitusta työskentelylleni, se on tuonut kuviin liikettä, ilmavuutta, läpikuultavuutta ja tilallisuutta.

 

Pyrin päämäärääni impressionististen säveltäjien tavoin tunnelman, ilmapiirin luomisen, harmonian ja soinnin keinoin. Kuvissani tavoittelen eräänlaista vapaalla kädellä maalattua valokuvaa, akvarellin värikuultavuutta ja öljymaalauksen kaltaista intensiivisyyttä.