14.10.-13.11.
Lemmikki (2021-) on projekti, jossa Mäntynen on valokuvannut itseään sisarustensa ja isänsä kanssa. Taustatyönä hän on havainnoinut perheenjäsentensä välisten suhteiden muutoksia ja kolunnut läpi kaikki perheen vanhat kotialbumit. Miten vanhemman ja lapsen roolit muuttuvat perheen sisällä ajan kuluessa? Miten sisarussuhteiden dynamiikat ja roolit voivat olla iskostuneet meihin hienovaraisen syvälle? Osa kuvista ja tilanteista ovat suoria kopioita kotialbumien lapsuuden kuvista, osa inspiroitunut niistä ja osa tilanteista on täysin kuviteltuja. Mäntynen on ohjannut äitiään ottamaan kuvat perheen vanhalla pokkarikameralla. Toinen osa näyttelystä koostuu videoteoksesta, joka on koottu kuvaustilanteissa kuvatuista behind the scenes -videoista. Videot voivat paljastaa jotain aseteltujen kuvien takaa.
“Through photographs, each family constructs a portrait-chronicle of itself-a portable kit of images that bears witness to its connectedness.”
“As photographs give people an imaginary possession of a past that is unreal, they also help people to take possession of space in which they are insecure.”
(Sontag 1977.)
Mari Mäntynen on itsensä likoon laittava valokuva- ja videotaiteilija. Hän esiintyy itse performatiivisissa teoksissaan haastaen ihmisiä kohtaamaan hänet ja muut. Hän on kiinnostunut ihmisten välisistä jännitteistä, sosiaalisista kiemuroista sekä yhteiskunnan repaleisuudesta. Keskiössä on usein kysymys: Kuinka voisimme ymmärtää toisiamme paremmin? Mäntyselle on luontaista esiintyä teoksissaan itse ja tutkia samalla kuvaushetkien sosiaalista puolta ja sen tuomia mahdollisuuksia ja positiivisia vaikutuksia. Hän pyrkii jokaisessa teoksessaan haastamaan itseään ja liikkumaan aina mukavuusalueensa ulkopuolella. Mäntynen on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista valokuvaajaksi keväällä 2023 sekä opiskellut valokuvataidetta Saksassa FH-Bielefeldissä. Mäntysen ensimmäinen yksityisnäyttely Strangers oli esillä Valokuvakeskus Perissä kesällä 2023. Hän on ollut töillään mukana useissa ryhmänäyttelyissä Suomessa esimerkiksi Amos Rex taidemuseossa, sekä Slovakiassa ja Saksassa.