v

Marko Hämäläinen: Still-kuvia elokuvista joita ei ole

Olen tyhjästä erämaahan ilmestynyt Travis. Lapsen etsivä katse kasvoillani. Haukka liitää kallionkielekkeelle. Nukun kiviluolassa Nansenin kanssa. Hyytävä kylmyys kangistaa raajani. Lumihiutaleet leijailevat. Samannäköiset kuin lapsena lahjaksi saadussa lasipallossa, jonka rikoin nähdäkseni onko sen sisällä oikeasti talvi. Herään teltasta, puen untuvatakin ja ryömin ulos. Unenpöpperöinen kosmonautti valtavan lumiaavikon laidalla. Yksinäinen eläin on kulkenut yöllä valkoisen aukion halki.

Still-kuvia elokuvista joita ei ole
-näyttelyn teoksissa Marko Hämäläinen hyödyntää muistumia lapsuuden uteliaasta katseesta. Taiteilijana häntä kiinnostaa mielikuvituksen mahdollisuudet muutoksen aikaansaajana. Näyttelyssä käsitellään isoja talviseen luontoon liittyviä teemoja herkkyyden ja kauneuden kautta. Dokumentaarisesti toteutetut teokset saavat uusia sävyjä kuvitteellisista tasoista. Kuvien hiihtäjä vaeltelee todellisuuksien rajoilla, jossain unen ja valveen välissä.

Marko Hämäläinen on keskisuomalainen valokuvataiteilija ja luonnon puolestapuhuja. Työskentelyssään hän hyödyntää taiteen, tieteen ja luonnon risteyskohtia. Dokumentaarisista teoksistaan tunnettu Hämäläinen on viimevuosina keskittynyt kuvaamaan lunta ja arktista maisemaa sekä kasvien salaperäistä elämää. Hänen esikoiskirjansa ”Hiljaisuus liikkuu tuulessa” valittiin Vuoden valokuvataidekirja -kilpailun finalistiksi 2021.