v

Mass Isolation -näyttelyprojekti

10.7.-2.8.2021

@massisolationprojectfi -ryhmänäyttely on katsaus vuoden 2020 koronapandemian aiheuttamaan sulkutilaan – miltä eristyneisyys, yksinäisyys ja kyllästyneisyys näyttävät valokuvissa? Yhdeksän kuukauden ajan Instagram-kampanja kannusti valokuvaajia tallentamaan arkeaan poikkeustilan aikana. Tästä yli tuhannen kuvan virrasta on koostettu näyttely sekä julkaisu, jotka ovat nähtävillä Valokuvakeskus Nykyajassa.

 #massisolationproject -sosiaalisen median kampanja sai alkunsa maaliskuussa 2020 irlantilaisen Photography Gallery Irelandin aloitteesta dokumentoida koronapandemian aiheuttamaa poikkeustilaa – miten arkea eletään keskellä odottamatonta kriisiä? Instagram-kampanjan nimi on saanut inspiraatiota Britanniassa vuosina 1937–1960 toteutetusta yhteiskuntatieteellisestä Mass Observation -projektista, jossa yli 500 osallistujaa tallensi omaehtoisesti arkeaan vuosien ajan kyselyiden, valokuvien ja tekstien avulla. Vuonna 2020 koronapandemian taltiointikampanja laajeni nopeasti Suomen lisäksi Englantiin ja Australiaan. Suomen taltiointihanketta ovat koordinoineet Valokuvakeskus Nykyaika, Pohjoinen valokuvakeskus ja Luovan valokuvauksen keskus. Kampanjaan osallistui yli 1000 kuvaa, joista Photography Gallery Irelandin kuraattori Trish Lambe kuratoi 100 kuvan kokonaisuuden ja josta julkaistiin kirja sekä valokuvakeskuksia kiertävä näyttely.

”Mass Isolation Finland esittelee laajan ja ainutlaatuisen tunnekirjon. Monet meistä ovat kokeneet eristyneisyyden ja tympääntyneisyyden näinä erikoisina ja ennen kokemattomina aikoina. Olemme läpikäyneet tunneskaalan itsensä tutkiskelun hetkistä aina vahvaan kumppanuuteen, iloon, kiintymykseen ja huumoriin saakka.” kuvailee kuraattori Trish Lambe näyttelykokonaisuutta. Näyttelyn kuvissa maisema, sen tyhjyys ja toisaalta siitä löydetyt yksityiskohdat nousevat vahvasti esille. Kokonaisuus tarjoaa kiinnostavia hyppyjä niin huolettomaan kuin huolestuneisuuden täyttämään arkeen, sekä kurkistuksia valokuvaajien henkilökohtaisiin tiloihin. 

Näyttelykiertue alkoi Jyväskylän Galleria Ratamosta, josta se Pohjoisen valokuvakeskuksen kautta siirtyy Valokuvakeskus Nykyaikaan 10.7–2.8. väliseksi ajaksi. Kiertue päättyy Vetelin Taidekartanoon elo-syyskuussa 2021.