v

HELMIKUU: Martti Matilainen

Martti Matilainen: Mun Stadi

4.-27.2.2017

Nykyaika avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16 / Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy

Taiteilijatapaaminen: Martti Matilaisen tavattavissa “Mun Stadi” -näyttelyn viimeisenä tuntina maanantaina 27.2. klo 17-18.

Matilainen_Pietarinkatu 5

Nykyajan katutason galleriassa nähdään Martti Matilaisen muistikuvia lapsuuden ja nuoruuden Helsingistä. Matilainen yhdistää vanhoja ja uusia valokuvia kollaasitekniikalla. Taiteilijan teoksissa vuosikymmenet sekoittuvat ja menneisyyden muistot nousevat esiin unenomaisina kuvina ja tunnelmina.

 

– Mun Stadi -teossarja perustuu omiin muistoihini ja kokemuksiini Helsingistä, lähinnä Kallion ja Kaivopuiston alueilla. Synnyin ja asuin 34 ensimmäistä vuottani Helsingissä. 1950- ja 60- lapsuuteni muistikuvat liittyvät usein korkeiden kerrostalojen hämäriin ja ahtaisiin sisäpihoihin. Ne olivat yleensä täynnä elämää, ja varsinkin lapsia. Pihat olivat jännittäviä ja sokkeloisia paikkoja, joita matalat aidat usein erottivat ”vihollispihoista”. Pihat ja näyttelyn muut Helsinki aiheet oli eräs osa mun Stadia, joiden tunnelmia olen yrittänyt kuvissani tavoitella, Martti Matilainen sanoo.

 

Martti Matilainen (s. 1948 Helsinki ) on Suomen taideakatemian koulun käynyt kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Pieksämäen Virtasalmella. Matilainen on pitänyt viime vuosina ahkerasti yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Hänen töitään on palkittu useissa näyttelyissä. Matilainen on nuorena saanut laajan kuvataidekoulutuksen ja hyödyntää sitä myös valokuvataiteessa. Hän rakentaa kaikki kuvansa yleensä kollaasitekniikalla. Mun Stadi oli Fotofinlandia-ehdokkaana vuonna 2016.

Samaan aikaan alakerran galleriassa Santeri Sarkolan At the border of mind.