v

Mikko Sakala ja Manja Riihelä: Läsnä

Manja Riihelän ja Mikko Sakalan näyttelyn teokset rakentuvat valokuvauksen ja maalaustaiteen vuoropuhelulle: ristiriidoille pinnan, muodon ja tilan havainnon välillä. Teoksissa leikitellään faktan ja fiktion rajoilla. Maalaus rikkoo todellisuuden muotoja ja tilaa, ja rakentaa näin kuviin uusia merkityksiä.

Teosten valmistaminen on taidemaalarin, valokuvaajan ja mallin välinen kokeellinen prosessi. Teoksia rakentaessa Sakala ei maalaa kuvaa ihmisestä, vaan maalaa konkreetisesti kuvissa näkyvien mallien kasvoille ja kehoille. Eri tavoin maalaten, maskeeraten ja rakentaen maalaustapahtumasta syntyy kokonaisuus, jonka valokuvaaja Riihelä valaisee ja kuvaa. Itse maalaus on väliaikainen. Lopullinen tuotos on Riihelän ottama valokuva. Kuvat rakennetaan ja valaistaan mahdollisimman valmiiksi maalaustapahtumassa. Riihelän ja Sakalan tapa rakentaa teoksiaan avaa kiinnostavia mahdollisuuksia lähestyä kuvataiteen traditioita ja tapoja kuvata ihmistä.

Valokuvaaja Manja Riihelä (1963 ) ja Taidemaalari Mikko Sakala (1961) asuvat ja työskentelevät Kouvolassa. He ovat rakentaneet maalausta ja valokuvaa yhdistävää projektiaan vuodesta 2016.