v

Niina Vatanen: Cloud Hunter’s Eyes

Niina Vatanen: Cloud Hunter’s Eyes

Valokuvakeskus Nykyajan näyttely TR1 Taidehallin parvella 11.1.-16.2.2014

Valokuvakeskus Nykyajan näyttelyvuoden TR1 Taidehallin Parvella aloittaa Niina Vatanen Cloud Hunter´s  Eyes  näyttelyllä.

Cloud Hunter’s Eyes lähestyy muistiin ja unohdukseen liittyviä teemoja. Kysymys on niin ikään katsomisesta ja näkemisestä, mutta ennen kaikkea myös siitä mitä ei voi nähdä: peitetystä, kätketystä, tunteista. Näköhavainnolla tarkoitetaan kykyä tulkita valon välittämää visuaalista informaatiota. Näkökuvat, samoin kuin muistikuvat, eivät kuitenkaan ole pysyviä vaan ne syntyvät mieleen palautettaessa aina uudelleen monimutkaisen prosessin jälkeen. Näköhavainto on hyvin moniulotteinen, henkilökohtaiset ja aistinvaraiset kokemukset vaikuttavat voimakkaasti siihen miten ja mitä näemme. Maailmaa voi yrittää selittää sanoilla, mutta se miten näemme ja koemme meitä ympäröivän tilan, on hankalaa tai jopa mahdotonta jakaa täysin toisen kanssa.

Valokuvaajana olen kiinnostunut siitä miten kuva ilmestyy, miten jokin asia tulee näkyväksi. Seinälle heijastuneissa varjoissa voi nähdä pilviä, tai öinen valo huoneessa näyttää täysikuulta, puun kaarnaan on piirtynyt silmä. Näennäisestä objektiivisuudestaan huolimatta kameralla on myös mahdollista luoda kuvia, jotka lisäävät arkiseen kuvitteellisen, mielikuvitusta ruokkivan tason. Valokuvieni aiheina ovat nämä näköharhat ja muistikuvat, jotka punoutuvat näyttelyssä yhteen ajan ja muistin kerrosten kudelmaksi.

Niina Vatanen_Cloud Hunter-1

Cloud Hunter, 2013
kromogeeninen värivedos alumiinilla
66 x 80,5 cm

Valokuvassa yhdistyy kiehtovalla tavalla nykyhetki ja menneisyys, yhtäaikainen läsnäolon ja poissaolon tunne. Kuva on aina nyt, mutta tapahtumat, joita kuva esittää kuuluvat väistämättä menneeseen. Muistot väistelevät tallentamisyrityksiä. Ajan kuluessa muistikuvat vääristyvät, muuttuvat epäteräviksi ja saavat meidät toisinaan nostalgisen ikävän valtaan.

Aika pakenee, siitä ei saa otetta. Ehkäpä merkityksellisimmät asiat tapahtuvat sittenkin jossain katseen ja ajan ulottumattomissa, asioiden ja ihmisten välissä. Tässä ja nyt.

Niina Vatanen (s. 1977 Kuopiossa) opiskeli valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä kansainvälisillä taidemessuilla (Paris Photo, Art Forum Berlin, ViennaFair) sekä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, Keski-Euroopassa, Venäjällä ja Etelä-Koreassa. Ensimmäinen Vatasen tuotantoa esittelevä monografia A Room’s Memory / Huoneen muisti (Kehrer Verlag, Saksa) ilmestyi elokuussa 2013. Vatasen teoksia on mm. Saastamoisen säätiön ja Valtion taidekokoelmassa. Vatanen asuu ja työskentelee Helsingissä.

Lisätietoja:

Niina Vatanen, niina.vatanen [at] gmail.com