v

Petri Juntunen: At the Heart of it All

4.5. – 27.5.2019
Avajaiset 3.5. klo 17 – 19

At the Heart of it All tutkii kuolevaisuuttaan pohtivaa yksilöä; miten tarkastella olemassaoloaan, kun samanaikaisesti näkee alun ja vaistoaa väistämättömän lopun. Tätä elämisen halun ja kuoleman vääjäämättömyyden välistä konfliktia pyritään hallitsemaan tukeutumalla esimerkiksi kulttuurisiin rakenteisiin ja järjestelmiin, pyritään rakentamaan elämälle merkitystä ja arvoa. Tietoisuus tästä olemisen mielettömyydestä muovautuu sosiaalisiksi järjestelmiksi ja eskatologisiksi fantasioiksi. Laajemmassa mittakaavassa yhteisöt rakentavat symboleita: lakeja, traditioita ja uskomusjärjestelmiä, joilla pyritään selittämään elämän merkitystä ja tarkoitusta. 

At the Heart of it All sarjan teokset muodostavat tiloja tilojen sisällä, paikkoja joissa ihmisyyden rippeet tulevat julki hylkyjen, raunioiden ja poissaolon muodossa. Kuvia, joissa aika on tehty näkyväksi, paikat toimivat muistojen arkistoina ja todellisuus on rakennettu uudestaan.

Teokset on kuvattu viiden vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa. Kuvia teossarjasta At the Heart of it All on ollut esillä näyttelyissä sekä museoissa ja saksalainen kustantamo Hatje Cantz Verlag on julkaissut sarjasta myös kirjan.

Petri Juntunen (s. 1975, Ruotsi) on suomalainen valokuvataiteilija, joka työskentelee ja asuu Helsingissä. Juntunen on opiskellut valokuvausta sekä elokuvausta Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Töissään Juntunen käsittelee usein yhteisön muistia, alitajunnan muodostamia rakenteita sekä näiden ilmentymiä yhteiskunnassa. Perinteisen valokuvan lisäksi Juntunen käyttää töissään usein vaihtoehtoisia kuvantamis- sekä esittämismenetelmiä, kuten 3D-skannausta, fotogrammetriaa sekä projektioita.