v

Svante Gullichsen: Hanging on

Näyttely avoinna 8.1.-1.2.2021

Svante Gullichsenin debyyttinäyttely Hanging on on avoin kertomus itsensä etsimisestä, mielenterveyden murenemisesta sekä sen jälleenrakentamisesta. Teokset ovat Gullichsenin 2015-2020 välillä ottamia omakuvia.

Teoksissa käsitellään vaikeita aiheita luonnon kautta – miten harmaat sammalmättäät syövät ihmisen sisälleen tarjoten turvaa maailmalta, mutta samalla sulkien kaiken ulkopuolelleen. Kuinka vitivalkoisessa talvimaisemassa jää yhtäkkiä särkyy, ja kuvan ja mielen täyttääkin pikimusta savu. 

Suuri osa kuvista on kuvattu Gullichsenin perheen kesämökillä Porvoon saaristossa, osa Lapin erämaassa tai esimerkiksi hylätyillä kaivoksilla. Yhteistä töille on loputon autiuden tunne: teoksissa liikutaan rajatiloissa eikä muita ihmisiä ole näkyvillä. Tunteet kohdataan kuvissa suoraan ja kuvien rehellisyys tuntuu joskus jopa raa’alta. Teoksissa vahvasti läsnä oleva alastomuus kuvastaa tunnetta ihmismielen haavoittuvuudesta ulkopuolisten voimien keskellä.

Teoksissa yhdistyy salamyhkäisyys, luonnonvoimat, valon ja varjon taisto sekä luonnottomat tilanteet kaikille suomalaisille tutussa metsämaisemassa.


Svante Gullichsen on 26-vuotias Helsingissä asuva valokuvaaja, jonka töiden teemat vaihtelevat karuista pohjoismaisista ja mystisistä tunnelmista lämpimiin ja kekseliäisiin tilaustöihin. Gullichsenin taiteen keskiössä on voimakas suhde ihmisen ja luonnon välillä sekä valon ja varjon perustavanlaatuinen kamppailu. Gullichsenin töitä on ollut esillä Generation 2017 -näyttelysarjassa 2017-2018 ja hän on voittanut parhaan kuvan palkinnon Helsinki Photo Festivalissa 2019.