SYYSKUU: BACKLIGHT ´17 Riina Rinne

alone together Copyright: Riina Rinne.

Riina Rinne ALONE TOGETHER

Nykyajan alakerran galleriassa 9. – 2.10.2017 ma-pe 12-18, la-su 12-16

Alkoholisti ei ajattele muuta kuin viinaa: mistä sitä saa, kuinka paljon sitä voi saada ja kauanko sillä pärjää. Kaikki elämässä mitataan vii­nas­sa”, sanoo Hannu, 65-vuotias alkoholisti ja Hipposkylän asukas.
Alkoholiriippuvuus vie ihmiseltä itsenäisyyden. Kun viina menee kaiken edelle, työ, koti ja perhe jäävät toiseksi. Näin kävi myös Hannulle, Otolle, 67, ja Jyrkille, 52 – kuten monelle muulle Tampereen Hipposkylän asukkaalle.

Hipposkylän asuinalue rakennettiin 1940-luvun lopulla. Alueesta tuli siihen mennessä suurin kaupungin rakennuttama kunnallinen taloryhmä Tampereella. Tarkoituksena oli rakentaa mahdollisimman suuri määrä pienten perheiden asuntoja, jotka täyttäisivät kohtuullisten asumisolojen vaatimukset. Hipposkylä tarjosikin kodin yhteensä noin 900 ihmiselle.

Seitsemänkymmentä vuotta myöhemmin Hipposkylässä asuu vain 227 ihmistä. Alueen tyypillinen asukas on noin 60-vuotias yksinäi­nen mies, jolla on päihde- tai mielenterveysongelmia. Asukkais­ta 98% elää yksin ja heistä 87% on miehiä. Vanhat puutalot ovat jo huo­­­nossa kunnossa, ja asuntojen vuokrat ovat siksi kaupungin halvim­­pia. Hippos­kylän sydämessä toimii A-killan ja vapaaehtois­ten ylläpitämä Hippos­tupa, joka tarjoaa vertaistukea ja tekemistä kylässä asuville päih­de­toi­pujille. Monet tuvan vapaaehtoisista ovat itse raitistuneita alko­holisteja ja voivat antaa vertaistukea sekä toi­mia esimerkkinä tuvan muille kävijöille. ”Tuvan työntekijät ja muut kävijät ovat minun ainoa perheeni”, Otto kertoo. Vuosien kuluessa Hipposkylään on ke­hit­tynyt tiivis yhteisö. Kylän asukkaat painivat samankaltaisten ongelmien kanssa ja antavat toisilleen tukea, jota on hankalaa saada muualta.

Kyläyhteisön tulevaisuus on kuitenkin epävarma. Tampereen kaupunki kaavoittaa Hipposkylän aluetta, ja uusi asemakaavaehdotus on tarkoitus antaa vielä vuoden 2017 aikana. Muutokset saattavat tar­koit­­­taa Hipposkylän yhteisön loppua sellaisena kuin se nyt on.

 

Riina Rinne (s. 1991) on suomalainen kuvajournalisti ja do­ku­­­­­­men­taristi. Rinne on käsitellyt töissään esimerkiksi pakolaiskriisiä, lähisuhdeväkivaltaa ja masennusta.