v

TOUKOKUU: Jokamiesluokka

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä: Jokamiesluokka

7.5. 5.6.2016

 

Valokuvaan ja liikkuviin muotokuviin perustuva Jokamiesluokka -näyttely vie meidät ihmisenä olemisen ytimeen. Merkitys kiinnittyy pieniin yksityiskohtiin, katseisiin, eleisiin, tapaan pidellä juomalasia. Teknistä taituruutta tärkeämpää on hetken rehellisyys, kuvaan kiinnittynyt ikuisuus. Tampereella Nykyajassa esillä oleva näyttely koostuu valokuvaaja Pekka Elomaan ja Lyhty ry:n kehitysvammaisten aikuisten kuvaamista muotokuvista ja videoista.

 

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä: Toni, Kari, Pertti ja Sami. 2012

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä: Toni, Kari, Pertti ja Sami. 2012

Näyttelyn teokset ovat syntyneet työpajassa, jota valokuvaaja Pekka Elomaa on vetänyt Lyhdyn työpajassa vuodesta 2001. Vuosien varrella pajalaiset ovat vaihtuneet, mutta porukan ydin on pysynyt kasassa yli kymmenen vuotta. Suurin osa heistä toimii sekä malleina että valokuvaajina, osalle tärkeintä on esiintyminen ja esillä olo. Työryhmä kuvaa toisiaan renessanssitaiteen hengessä. Valo maalaa neutraalia taustaa vasten piirtyvät hahmot paljaana esiin. Kuvaustapa ja viitteellinen rekvisiitta irrottavat mallit arjesta ja luovat kuviin ajattomuuden tunnun.

 

Työryhmänsä kanssa Pekka Elomaa on valinnut oppaaksi muotokuvien maailmaan pohjoiseurooppalaisen renessanssitaiteilijan, Hans Holbein nuoremman (1497–1543). Holbeinin kuvaamien ihmisten ajaton arvokkuus, maalausten yksityiskohtainen tarkkuus ja materiaalikuvauksen taidokkuus ovat kiehtoneet heitä. Saman ajattomuuden ja voimakkaan läsnäolon tunnun he haluavat vangita omiin valokuviinsa.

 

– TEHDÄÄN SINUSTA KUVA, JOTA KEHTAA KATSOA VIELÄ 500 VUODEN KULUTTUA –

Toukokuussa järjestetään maksuton työpaja keskiviikkona 18.5. klo 16. Työstetään yhdessä valokuvaaja Pekka Elomaan, Jussi Ratian ja Olli-Pekka Lappisen (Lyhdyn työpaja) kanssa muotokuvia. Oman muotokuvansa tulee saamaan omaan käyttöön digitaalisena. Mukaan mahtuu 15 henkilöä: ennakkoilmoittautumiset galleriaan puh. 050 441 2040.

 

Tekijöistä

 

Pekka, 2014

Tampereella esillä olevaa materiaalia ovat olleet työstämässä Pekka Elomaan lisäksi Otto Jahnukainen, Olli-Pekka Lappinen, Emma Liekari, Jussi Ratia, Antero Smedberg, Niila Suoranta ja Pekka Valle. Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry on vuonna 1993 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka tarjoaa kehitysvammaisille aikuisille asumis-, opetus- ja työpajapalveluja.

 

Valokuvaaja Pekka Elomaa (s. 1954, Helsinki) on tehnyt uraauurtavaa työtä yhteisöllisen valokuvauksen parissa. Taiteellisen toimintansa ja freelancer-kuvaajan työnsä ohessa hän on tehnyt pitkäjänteistä työtä taidekasvattajana Lyhty ry:ssä, jossa hän on vetänyt valokuvatyöpajoja. Pekka Elomaa sai Valokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2012.