v

Anne Kalliola & Riku Kaminen: Selfiekeppimies – Evening with Neighbours

Näyttely avoinna 6.3.-5.4.

Evening with Neighbours on valokuvaaja Anne Kalliolan (s.1978) ja taiteilija Riku Kamisen (s.1976) yhteisproduktio, jossa Riku Kamisen luoma Selfiekeppimies tallentaa kännykkäkamerallaan illanviettoa mökillä paikalle sattuneiden naapureiden kanssa. Humoristinen sosiaalisen median hahmo, Selfiekeppimies, on Kamisen projekti, joka rikkoo perinteisiä taidemuotojen rajoja. Selfiekeppimiehen makaberi karaktääri on rakentunut vuosien mittaan somekanavissa, taidenäyttelyissä ja livekohtaamisissa. Valokuvaaja Anne Kalliola on kuvannut vuosina 2016 – 2019 Selfiekeppimiehen kasvua, autoharrastajasta, liftareita pakastavaksi metsämökin isännäksi.

Näyttely on kummallinen sekoitus urheiluautoilevaa tyyliniekkaa, realistisen ränsistynyttä mökkimaisemaa ja suomalaista melankoliaa. Kuvat tulvivat väriä ja visuaalisia yksityiskohtia, mutta ihmiset, niin elävät kuin kuolleetkin, esitetään kivikasvoisina hahmoina. Selfiekeppimiehen maailmassa ei hymyillä, eikä hätkähdetä grillin alta pilkottavaa jalkaa. Tunteiden patoaminen on niin äärimmäistä, että se purkautuu kauniiden esineiden ja tekojen kautta. 
Teos-sarja kärjistää perin suomalaista vaikenemista ja hiljaista hyväksyntää, sanoja ei tarvita. Auto on vahattu, mutta ihmissuhteet ovat täysin absurdeja. Tärkeämpää on keskittyä lottonumeroihin kuin sohvalla sulavaan ruumiiseen.

Riku Kaminen (s.1976) on lahtelainen media-alan monitoimija. Hänen päätyönsä on musiikkitaltioiden ja -dokumenttien parissa. Kaminen on myös freelance-kuvaaja ja -toimittaja. Hänellä on useita sosiaalisen median kanavia, joista Selfiekeppimies on kokeellisin.


Anne Kalliola (s.1978) on muuramelainen valokuvaaja ja graafinen suunnittelija. Kalliolan kuvissa näkyy kaupallisen tarinankertojan tausta, joka on vapautunut asiakkaiden paineesta, ja niistä onkin usein löydettävissä selkeä narraatio, joka tarkemmalla katselulla saattaa nyrjähtää hyvinkin monisyiseksi. Kuvatessaan hän nauttii erityisesti haastaviin ja hullunkurisiin tilanteisiin pääsemisestä.

Anne Kalliolan ja Riku Kamisen yhteistyö alkoi 1998 erilaisissa taide- ja videoprojekteissa. Heidän yhteinen Selfiekeppimies-projekti sai alkunsa 2016 muuramelaisen pellon laidalla.