v

Backlight / Näyttelykiertue 2017 Euroopassa

s100_kiertuetiedote

 

Backlight Photo Festival järjestää seitsemän suomalaisen valokuvataiteilijan näyttelykiertueen Euroopassa vuonna 2017. Valitut taiteilijat ovat Juha Arvid Helminen, Sara Hornig, Jaakko Kahilaniemi, Riitta Päiväläinen, Harri Pälviranta, Juha Suonpää and Juuso Westerlund.

 

suomi100_pieni

Backlight Photo Festival toteuttaa Independence Through the Lenses -kiertueen  yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa Unkarissa, Itävallassa, Sloveniassa, Kroatiassa, Slovakiassa, Liettuassa ja Latviassa osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Ensimmäinen kiertueen näyttelyistä avautuu Robert Capa Contemporary Photography Centerissä Budapestissä tammikuussa 2017.

 

Itsenäisyyden kokemus, kulttuuriset perinteet ja muistot muokkaavat tapaamme nähdä ja katsoa itseämme ja muita. Kansallinen identiteetti voi sulauttaa meidät luonnehdintojen joukkoon, mutta myös antaa meille hetkellisen erityisyyden. Juha Suonpään Holy Melancholyssa suomalaisuuden alter egona seikkaileva joulupukki purkaa kansallisia stereotypioita tutuissa kansallisromantiikan maisemissa. Juuso Westerlundin Jackpotissa on jaossa arjen kaihoisaa alakuloa, inhimillistä lämpöä ja vielä toteutumistaan odottavia unelmia Suomen takapihoilta. Sara Hornigin Jokapäiväinen leipämme -sarjan räikeistä ruoka-apukasseista välittyy jokapäiväinen alistuva epätoivo – moderni, korkeasti koulutettu hyvinvointivaltio, jossa nähdään nälkää ja jopa kuollaan yksinäisyyteen. Sanan- ja ilmaisunvapaus, omavalintaisuus ja tietoisuus vaihtoehdoista mahdollistavat moniäänisen kansallisen ja yksilöllisen identiteetin. Samalla julkinen keskustelu ja yleisinä esitetyt mielipiteet madaltavat salakavalasti hyväksyttävyyden rajoja pönkittäen kyseenalaisiakin valtarakenteita. Vallasta ja väkivallasta on kyse niin Harri Pälvirannan Aseilla voi -kokonaisuudessa kuin Juha Arvid Helmisen The Invisible Empire -sarjassakin. Olemme monella tapaa hämmennyksen tilassa, halussamme toimia hyvin ja oikein – tietämättä täysin mikä lopulta on oikeudenmukaista ja miten puolustaa demokraattista tasa-arvoa ja itsemääräämisoikeutta joutumatta itse ulkopuolelle, toisten puolelle ja osoittelun kohteeksi. Varovaisuus ja pelko kaventavat yhteistä elintilaamme.

Riitta Päiväläisen Imaginary Meetings -sarjassa aavistukset toimivat läpikulkuina muistin ja unohduksen, läsnä- ja poissaolon välillä. Maisema ja Päiväläisen siihen luoma tila, siinä aavistuksina katoamaisillaan olevat jäljet antavat luvan kuvitella mielessään uudelleen sen, mitä kenties on tapahtunut tai kuka joskus on pukeutunut nyt maiseman osaksi tulleeseen vaatteeseen. Juuret, itsenäisyys ja jostain kotoisin oleminen luovat lohtua ja turvaa, tunnesiteen ja mielenmaiseman jostain, mihin palata. Jaakko Kahilaniemi palaa tutkimaan metsää, sen omistajana. 100 Hectares of Understanding on Kahilaniemen yritys ymmärtää 100 hehtaarin metsäaluetta, jonka hän omistaa. Miten metsän voi kokea ja mitä annettavaa luonnolla on tämän päivän kaupunkilaistuneelle ihmiselle?

 

Independence Through the Lenses -näyttelykiertueen esityspaikat ja aikataulu:

*muutokset mahdollisia

 

23.1.- 5.3.2017 Robert Capa Contemporary Photography Center

Budapest, Unkari

 

29.4.- 21.5.2017 FLUSS – Society for the promotion of photo- and media art

Wolkersdorf, Lower Austria, Itävalta

 

10.6.-16.7.2017 Galerija Photon

Ljubljana, Slovenia

 

1.-15.9.2017 Organ Vida

Zagreb, Kroatia

 

21.9.- 29.10.2017 M. Žilinskas Art Gallery

Kaunas, Liettua

 

26.10.- 3.12.2017 Latvian valokuvataiteen museo

Riika, Latvia

 

1.- 30.11.2017 Photoport

Bratislava, Slovakia

 

17.11. -31.12.2017 Photography museum in Šiauliai

Šiauliai, Liettua

 

Independence Through the Lenses -kiertueen kuraattori: Tuula Alajoki.

 

Backlight Photo Festival on Valokuvakeskus Nykyajan organisoima kansainvälinen valokuvatapahtuma, jonka seuraavat näyttelyt avautuvat Tampereella syyskuussa 2017.