v

Backlight2020 Photo Festival

Valokuva, tiede ja teknologia kohtaavat Backlight2020-festivaalissa

Backlight2020-valokuvafestivaalissa taiteilijat käsittelevät valokuva- ja videoteoksissa sekä installaatioissa taiteen moniulotteista suhdetta tieteeseen ja uusiin teknologioihin. Backlight2020 valokuvafestivaali järjestetään 5.9.–8.11.2020 Tampereella.

Backlight on Valokuvakeskus Nykyajan tuottama kansainvälinen valokuvafestivaali. Pohjois-Euroopan suurimpiin ja vanhimpiin lukeutuva triennaali pidetään nyt jo 12. kerran. Festivaali tuo tänä syksynä esille ajankohtaista valokuvataidetta yli 70 valokuvaajalta ja taiteilijalta.

Festivaalin päänäyttely Related Realities on äärimmäisen ajankohtainen. Galleria Himmelblaussa pidettävä näyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden tutkia ja kokea omin aistein, kuinka taiteilijat eri puolilta maailmaa tällä hetkellä visualisoivat, ymmärtävät ja tulkitsevat, taiteen ja tieteen suhdetta.

Näyttelyn teema korostaa sitä, ettei ole vain yhtä totuutta vaan pikemminkin useita totuuksia, rinnakkaistodellisuuksia. Näyttely rakentuu erikokoisista valokuvavedoksista, suurista seinätapettikuvista, moni- ja yksikanavaisista videoista, äänimaisemista, teksteistä, tekoälyn ohjaamista tietokone-esityksistä, hologrammeista, interaktiivista teoksista ja taiteilijoiden valokuvakirjoista. Taiteilijat käyttävät eksaktia tiedettä ja uutta teknologiaa, mutta löytävät myös huumoria haudanvakavasti tieteeseen ja taiteeseen suhtautumisesta.

Tampereen taidemuseon, Valokuvakeskus Nykyajan ja göteborgilaisen Hasselblad Centerin yhteistyössä tuottama Space Works -näyttely avaa katsojille taiteilijoiden ennen näkemättömiä visioita ja tulkintoja avaruudesta, joissa vain mielikuvitus on rajana. Tosiasioihin ja fiktioihin perustuvat visuaaliset tarinat purkavat avaruuskilpailuun, myytteihin ja tieteistarinoihin perustuvia käsityksiä maapalloa kiertävästä kuusta, Marsista ja ulkoavaruudesta. Osa teoksista on tehty maapallon avaruuskeskuksissa, erämaissa ja jopa veden alla.

Visual Catalysts -näyttelyn taiteilijat esittävät Kulttuuritalo Laikussa teoksillaan tuoreita näkemyksiä siitä, kuinka taiteen keinoin voidaan vaikuttaa talouteen ja ihmisten kulutustottumuksiin. Taiteella voidaan visioida myös tulevaisuuteen. Taide aktivoi ihmisiä näkemään nykypäivän kriittisesti kohti kestävämpää kehitystä. Näyttelyn on tuottanut suomalaisten yliopistojen yhteishanke CICAT2025 yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

Mater Semper (Certa) Est on Bénédicte Vanderreydtin Backlight’17-palkintonäyttely, joka käsittelee naiseuden identiteettiä henkilökohtaisesti ja kantaaottavasti Valokuvakeskus Nykyajassa. Valoa tunnelissa -näyttely tuo festivaalin kolmen yhteisnäyttelyn näyttävimmät teokset osaksi Tampereen kaupunkitilaa. Ratinan tunneligalleria on avoinna vuoden loppuun asti.

Backlight2020-näyttelyt

Related Realities
5.9.–25.10.2020
Galleria Himmelblau, Finlaysoninkuja 9
Ke – Pe 12-18, La – Su 12-16
Vapaa pääsy

Space Works
12.9.–8.11.2020
Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34
Ti – To 9–17, Pe – Su 10–18, Ma suljettu
Aikuiset 11 €, Lapset (7-17 v.), työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat 5 €, Lapset alle 7v. ilmaiseksi. Vapaa pääsy perjantaisin 15-18

Visual Catalysts
26.9.–18.10.2020
Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4
Ti – Pe 9–21, La – Su 10–18
Vapaa pääsy

Light in The Tunnel
5.9.–31.12.2020
Ratina tunneligalleria
Ratinan raitti, Suvantokadulta Voimakadulle
Avoinna 24/7, vapaa pääsy

Bénédicte Vanderreydt: MATER CEMPER (CERTA) ES
5.9.–28.9.2020
Valokuvakeskus Nykyaika
Kauppakatu 14, Tampere
Ma–Pe 12–18, La–Su 12–16
Vapaa pääsy