v

ELOKUU: Laura Böök

Laura Böök: Walking on Rivers

6.–30.8.2016 Nykyajan katutasossa

Nykyaika avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16 / Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy

 

Book Laura Kotiseutumuseo, 2013

Book Laura Kotiseutumuseo, 2013

Walking on Rivers -valokuvasarjaa varten Laura Böök on kuvannut kahden ja puolen vuoden ajan kongolaisia perheitä, jotka ovat muuttaneet kiintiöpakolaisina Pudasjärvelle, pohjoispohjanmaalaiseen pikkukaupunkiin. Ihmisten ja yhteiskunnan kyky sopeutua muutoksiin on kuvasarjan keskeinen teema. Böök tutustui kuvaamiinsa ihmisiin pian sen jälkeen kun he olivat muuttaneet Suomeen yli viidentoista pakolaisleirillä vietetyn vuoden jälkeen. Samalla häntä kiinnosti, millaisia muutoksia ympäröivän yhteisön, hiljentyneen pikkukaupungin elämässä oli käsillä.

 

Valokuvaajan katse on usein nostalginen, pyrkimyksenä tavoittaa jotain katoavaa. Laura Böök halusi valokuvasarjansa kautta tutkia, miltä pohjoinen maaseutu näyttää nyt, ja miltä se voisi näyttää. Pudasjärven kaltaiset paikat eivät tule ensimmäisenä mieleen ajatellessa monikulttuurisia yhteisöjä. Juuri se teki siitä kiinnostavan kuvauspaikan. Myös ihmisiä kuvatessa Böök halusi keskittyä nykyhetkeen ja uutta muotoa hakevaan tulevaisuuteen pikemminkin kuin kipeään menneisyyteen.

 

Nyt esillä oleva näyttely on Laura Böökin ensimmäinen yksityisnäyttely. Valokuvasarja Walking on Rivers on aiemmin ollut esillä ryhmänäyttelyissä ja festivaaleilla, mm. Poliittisen valokuvan festivaalilla Helsingissä, Noorderlicht-valokuvafestivaaleilla Alankomaissa, Singaporen valokuvafestivaaleilla, Saksassa Berliinissä ja Hampurin valokuvatriennaalissa osana Changing Realities -ryhmänäyttelyä sekä Intiassa Focus-valokuvafestivaalilla.

 

Nykyajan näyttelykokonaisuuteen sisältyy myös kuvia, joita ei ole aiemmin esitetty näyttelyssä.

Laura Böök (s. 1986) asuu ja työskentelee Helsingissä. Böök on suorittanut BA (Honours) Documentary Photography -tutkinnon University of South Walesissa Britanniassa v. 2014, ja opiskelee tällä hetkellä taiteen maisterin tutkintoa Aalto-yliopistossa.

 

Samaan aikaan alakerrassa Julia Weckman: Olemisen rajalla.