v

Harri Kemppainen: Mitä minusta jää?

4.5. – 27.5.2019
Avajaiset 3.5. klo 17 – 19

Näyttelyssä pohdin millaisen jäljen jätän jälkeeni. Rakennan teoksiani kerroksellisiksi ja monitulkintaisiksi; ei maailmakaan ole yksinkertainen, eikä yksi totuus selitä asioita. Yksi tavoite on jäljen jättäminen. Se voi olla ajatuksen herättäminen tai mahdollisuuksien oven avaaminen. Ja onhan teos itsessäänkin jälki, kun se jää elämään tuleville sukupolville.

Näyttely tarkastelee jäljen jättämistä muillakin tasoilla. Poikani kuljettaa mukanaan joitain asioita minusta. Hänen lapsuudessaan vaikutukseni on ollut voimakkaampi, kun itsenäistymisen myötä hän on tehnyt omat päätöksensä. Geeniperimä jatkuu eikä pelkästään minun poikani kautta vaan myös sukulaisissani ja heidän lapsissaan.

Laajimmalla tasolla teokset tarkastelevat ihmiskunnan ympäristöönsä jättämää jälkeä. Ilmaston lämpeneminen voi vaikuttaa maapalloon tuhansia vuosia. Teollinen aika näkyy jopa maapallon geologiassa. Kaikkialla luonnossa näkyy ihmiskunnan jälki, jos ei ihan näkyvinä roskina niin pienempinä hiukkasina.

En voi valita millaisen jäljen jätän. Poikani on itsenäistynyt ja etsii omaa tietänsä elämässään. Taideteoksiin voin ladata merkityksiä ja mahdollisuuksia tulkintoihin, mutta kun teoksen päästää käsistään, se elää omaa elämäänsä katsojien edessä. Heidän tulkintansa teoksesta voivat olla jotain ihan muuta kuin mitä olisin edes osannut ajatella.

En voi myöskään valita miten minut nähdään. Voin rakentaa roolia ja tuoda itsestäni esiin tiettyjä piirteitä tai asioita. Voin vaikuttaa siihen miten aikalaiset minut näkevät, mutta tulevan edessä me kaikki olemme voimattomia. Voimme vain toivoa parasta.

Harri Kemppainen on suomalainen valokuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Turussa. Kemppainen on valmistunut valokuvaajaksi ja hän on koulutukseltaan filosofian maisteri. Kemppainen on Turun taiteilijaseura ry:n ja Valokuvakeskus Peri ry:n jäsen.