HEINÄKUU: Pekka Järveläinen

Pekka Järveläinen:
Muotoja
7.–30.7.2018

Pekka Järveläinen

 

 

 

 

 

 

 

 

Muodot ovat elementin kuten kuvion, esineen, rakennelman tai vartalon piirteitä, sen ulkoasua. Muoto viittaa fyysiseen olemukseen. Pekka Järveläisen kuvissa viivat, pinnat, tilat ja mittakaava luovat uusia esteettisiä kokonaisuuksia.

Muotoja on Järveläisen kuudes näyttely. Vedoksissa on harmaan eri sävyjä ja kontrastia sekä tekniikan tuottama pehmeä tuntuma. Teokset ovat valon ja varjon muovailemia valokuvapohjaisia kuvia polymeerigravyyripainatuksina akvarellipaperille.

Pekka Järveläinen (s.1947) on työskennellyt laajasti valokuvauksen kentällä aikauslehtikuvaajana ja pitänyt useita näyttelyitä. Järveläinen on Valokuvataiteilijoiden Liiton ja Suomen Journalistiliiton jäsen.

 
Polymeerigravyyri-menetelmä, jolle teokset on tehty, perustuu muovisen valopolymeerilevyn käyttöön. Valokuvasta tehdystä positiivifilmistä valotetaan UV-valolla levylle sekä filmi että rasteri, jonka jälkeen levy kehitetään vedessä, kuivataan ja kovetetaan UV-valossa. Tavallisen grafiikkavedostuksen tapaan levylle levitetään syvä- Painoväri, ja kuva vedostetaan kostealle paperille grafiikkaprässillä.