HUHTIKUU: Juha Suonpää

Juha Suonpää
Isoisä
31.3.–30.4.2018

Juha Suonpää

Juha Suonpään Isoisä -näyttely koostuu valokuvamontaaseista, jotka kuvaavat vuoden 1918 tapahtumia Tampereella. Teokset kuvaavat niitä Tampereen taistelun paikkoja, joita Suonpään isoisä Urpo kohtasi 18-vuotiaana matkallaan Tampereen keskustan läpi kohti Kalevankankaan vankileiriä. Montaaseissa yhdistyvät sata vuotta sitten Tampereen taistelun jälkiä esittävät valokuvat ja tarkalleen samoilta jalansijoilta tallennetut nykynäkymät. Kuvamontaasit synnyttävät asetelman, jossa katsoja näkee tutuilla arjen kaduilla sisällissodan hetkiä, yksityiskohtia ja tapahtumia.

Juha Suonpää muistaa isoisänsä Urpon hartaan olemuksen ja kostuneet silmät, kun tämä katseli vakavana punagraniitista veistettyä joukkohaudan monumenttia. Muistomerkki kunnioitti lähes 3000 vainajaa ja kätki sisäänsä niitä puhumattomia muistoja ja unohduksia, joita Urpo oli kantanut mukanaan lähes koko elämänsä.

Urpo oli kotoisin Punkalaitumen Sillanpään torpasta, jossa syntyneiden poikien tiet veivät sisällissodassa eri puolille. Urpoa vanhempi Urho liittyi valkoiseen armeijaan. Urpon oli myös valittava puolensa, kun paikkakunnalla järjestetyssä huutokauppatilaisuudessa eräs punakaartilainen teki Urpolle ehdotuksen, josta oli hankala kieltäytyä: ellet tule, niin huomenna haetaan pistimien välissä. Arkistodokumenttien pohjalta isoisästäni Urposta tarkentuu kuva nuoresta torpanpojasta, joka joutui sodan pyörteisiin olosuhteiden pakosta. Urpon kohtalon ratkaisi venäläinen ammattisotilas, joka esti miehiä perääntymästä ja ampui Urpoa. Tämä vasempaan käteen uponnut luoti pelasti Urpon hengen, koska taistelutanner vaihtui hänen osaltaan sairaalaan.

Valkoiset vangitsivat Urpon sairaalassa. Vankeinhoitolaitoksen vankikortistossa hän oli vanki numero 2864. Jostain syystä hänen etunimekseen kirjoitettiin Urpon sijaan Urho. Vaikka kyseessä lienee sattuma, se yhdistää Sillanpään lapsuudenkodista sotaan lähteneitä kahta poikaa, joista toinen meni valkoisten ja toinen punaisten puolelle. Kun Urpo oli syytettynä valtiopetoksesta, Urho toimi valtiorikosoikeuden jäsenenä ja jakoi tuomioita kapinaan osallistuneille. Voittajien puolella toimineen Urhon tie johdatti menestyksekkäälle sotilasuralle ja hän yleni kenraalimajuriksi, Urpo puolestaan päätyi vankileirille.

​Kuvat hiljentävät. Siinä tutulla kadulla on joskus maannut kasa suomalaisia ruumiita, suomalaisten ampumina.

Juha Suonpää (s.1963) on valokuvaaja, tutkija ja kuvataiteen yliopettaja Tampereen ammattikorkeakoulussa. Suonpää on myös taiteen tohtori ja hän on julkaissut useita kirjoja ja dokumenttielokuvia.

Juha Suonpää & työryhmä:

Riikka Vaahtera (kuvankäsittely), Nina Tiitto (vedostus), Antti Liuttunen (tutkija), Ulla-Maija Peltonen (tutkija) ja Jani Ikonen (graafinen suunnittelu)