v

JOULUKUU: Kangas, katoava tehdas

3.12.2016 – 3.1.2017

Kangas, katoava tehdas -ryhmänäyttely

 

Nykyaika avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16 / Galleriaan ja käsikirjastoon on vapaa sisäänpääsy

Poikkeusaukiolot: Suljettu 6.12. / Pe 23.12. av. klo 12-16 / Suljettu jouluna 24.-26.12. / Suljettu 1.1.

 

Kuva © Mikko Auerniitty

Kuva: Mikko Auerniitty.

Joulukuussa Nykyajan molemmissa galleriakerroksissa on esillä Kangas, katoava tehdas -ryhmänäyttely. Kangas-työryhmän muodostavat jyväskyläläiset kuvaajat Mikko Auerniitty, Jussi Jäppinen, Kapa (Martti Kapanen), Jyrki Markkanen and Rune Snellman.

 

Taiteilijatapaaminen järjestetään perjantaina 16.12. klo 17-18. Kangas-työryhmän valokuvaajat kertovat dokumenttiprojektin taustoista ja vastaavat yleisön kysymyksiin. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

Jyväskylän keskustan vieressä sijaitsevan Kankaan paperitehtaan toiminta lakkasi vuonna 2010. Tourujoen varrella sijaitsevaa laajaa aluetta rakennetaan parhaillaan uudeksi, monimuotoiseksi kaupunginosaksi. Jyväskyläläiset valokuvaajat lähtivät tutkimaan historiallisen alueen muutosta silloin, kun tehdasalue oli hiljentynyt. Luova dokumenttiprojekti taltioi Kankaan merkitystä ja muutosta viidestä eri näkökulmasta:

 

Valokuvaaja Mikko Auerniitty on lähestynyt Kankaan aluetta maisemavalokuvauksen tradition pohjalta paikkana, johon luonnon kiertokulku ja aika ovat jättäneet jälkensä.

 

Graafinen suunnittelija, tietokirjailija ja valokuvaaja Jussi Jäppinen on puolestaan poiminut kuviinsa ajan kuluttamia yksityiskohtia entisen paperitehtaan seinistä, katoista ja lattioista.

Kuva © Jussi Jäppinen

Kuva © Jussi Jäppinen

 

Kuva © Kapa

Kuva © Kapa

Tyhjän tilan estetiikka on kiehtonut valokuvataiteilija Kapaa: ihan kuin joku olisi hetki sitten kulkenut tästä ovesta, istunut tässä tuolissa vielä eilen, jättänyt viestin seuraavalle huoneeseen tulijalle.

 

Taidegraafikkona tunnettu Jyrki Markkanen taas on kuvannut Kankaan aluetta halkovaa Tourujokea neulanreikäkamerallaan: kuviin on syöpynyt tilojen pysähtynyt hämärä.

 

Valokuvaaja Rune Snellman on kerännyt kuviinsa muistoja ja tarinoita ihmisistä, joiden työ on ollut tehtaan seinien sisällä. Henkilögallerian kautta avautuu ikkunoita tehtaan päivittäiseen arkeen ja toimintaan – ihmiset ovat saaneet koneet pyörimään ja tehneet paikasta elävän.

 

Rune © Snellman: Pekka Tolvanen

Kuva © Rune Snellman

Kuva: Jyrki Markkanen

Kuva: © Jyrki Markkanen