v

Kaisu Häkkänen: Outness – Muilla alueilla

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 2.8.2019 klo 17 – 19!

Opening on Friday the 2nd of August 5 pm to 7 pm. Welcome!

Teossarjani kertoo metaforisesta metsään eksymisestä ja itsensä kadottamisesta. Keskeistä teoksissa on myös lohtu ja johonkin sellaiseen kuuluminen, joka edustaa muinaista voimaa ja ikiaikaisuutta. Sarja pohjautuu suomalaisen kansanperinteen kertomuksiin metsänpei¬tosta, jolla on kuvattu selittämätöntä metsään eksymistä. Metsänpeittoon joutunut henkilö on tilassa ilman paikkaa, aikaa ja olemassaolon koordinaatteja, eikä etsijä näe eksynyttä, vaikka he olisivat fyysisesti lähellä toisiaan. Metsänpeitossa tuttukin maisema kääntyy ylös¬alaisin ja yhteys ydinmaailmaan katoaa.

Metsänpeitossa olleiden kertomuksissa on kuulunut kuitenkin myös lohtu: eksyneet ovat kokeneet metsässä yhteenkuuluvuutta ja turvallisuuden tunnetta. Metsänpeitto on mys¬teeri. Sitä, mitä eksyneille ihmisille on tapahtunut, ei osata selittää.

Työskentelen neulanreikäkameralla, jolla kuvattaessa valotusaika on aina pitkä. Tavallisella kameralla valottaminen tapahtuu sekunnin sadasosissa, neulanreikäkameralla valotetaan minuuteista tunteihin. Pitkän valotusajan vuoksi neulanreikäkamera esittää eräänlaisen optisen tiedostamattoman ja tuo näkymän esiin tapahtumattomana sellaisella tavalla, jota ihmisen oma aikakäsitys ei hahmota. Maailma neulanreikäkameran sisällä kääntyy ylös¬alaisin, eikä se esitä asioiden todellisia suhteita vaan hämärtää maailmaa ja nyrjäyttää sen sijoiltaan. Kuviin tulee häivähdys metsässä piilevistä voimista ja sen ikiaikaisesta olemassa¬olosta.

Kaisu Häkkänen (s. 1974) on kuvataiteilija, jonka töitä on ollut esillä aiemmin muun muassa Seinäjoen taidehallissa, Porin taidemuseossa, Taidekeskus Mältinrannassa sekä VB-valo¬kuvakeskuksessa Kuopiossa ja Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa Lappeenrannassa. Häkkänen on pitänyt 1990-luvun lopulta alkaen lukuisia yksityisnäyttelyä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lisäksi hän on osallistunut yli kahteenkymmeneen ryhmänäyttelyyn. Lisätietoja: www.kaisuhakkanen.fi

Näyttelyä Valokuvakeskus Nykyajassa on tukenut Koneen säätiö.